Înfiinţarea unei livezi cu nuc

Distribuie pe:

Numeroşi moştenitori de terenuri agricole m-au întrebat ce culturi să înfiinţeze pe terenurile moştenite, cu un potenţial productiv slab, în pantă. Fiind oameni în vârstă, pensionari, cu domiciliul în oraş, aceşti proprietari îşi doresc să investească puţin, iar lucrările ulterioare de întreţinere să fie pe cât posibil minime, chiar deloc.

O posibilă cultură, ce merită să fie înfiinţată, este nucul sau alunul. Dacă la alun investiţia este mai mică, şi după trei-patru ani se poate recupera prin valorificarea fructelor pe piaţa internă sau la export, la nuc investiţia presupune cheltuieli mai mari, iar recuperarea intervine după 8-10 ani, la nucul selecţionat, nealtoit, şi după 5-6 ani, la nucul altoit.

Realităţile din pomicultura României, dar şi din Republica Moldova, Grecia, Ungaria, arată că după 1 ha cu nuc o familie formată din patru persoane poate trăi fericită, prin valorificarea fructelor. La noi, în judeţ, funcţionează Asociaţia profesională „Nucul de Aur", al cărei preşedinte, poliţistul Sebastian Pop, ne-a declarat următoarele: „În urmă cu cinci ani am înfiinţat, pe două hectare, o plantaţie cu nuci altoiţi importaţi din Franţa. Anul trecut, după 4 ani, am avut prima recoltă, 200 kg de nuci de o calitate deosebită. Pentru cei interesaţi de această cultură le recomand să cultive soiuri de nuc altoit. Soiurile franceze sunt sensibile la secetă, se pretează la noi în judeţ, cu condiţia să asigurăm apă în primii ani de dezvoltare. Înainte de a porni o afacere în acest domeniu, să verifice dacă în zona respectivă există nuci bătrâni, iar puieţii să-i achiziţioneze la mâna întâi, nu prin intermediari. Dacă cumpără puieţi direct de la producător, preţul este de 17 euro/puiet. Terenul pentru plantat să fie scarificat, fertilizat cu gunoi de grajd, 30-40 tone /ha. Plantatul, ideal să se facă toamna, în noiembrie, dar şi primăvara, obligatoriu se vor iriga în primii ani, până îşi dezvoltă sistemul radicular. Tratamentele fitosanitare se fac la recomandarea specialiştilor de la Unitatea Fitosanitară. După patru-cinci ani, nucul altoit ne oferă prima recoltă, iar de la an la an producţia creşte cu circa 300 kg la hectar. În ce priveşte valorificarea, sunt beneficiari destui pentru nucă verde sau miezul de nucă la 7 euro/kg, la poarta livezii. Chiar dacă Uniunea Europeană acordă subvenţii pentru această specie valoroasă, eu n-am beneficiat de acest sprijin, datorită birocraţiei stufoase de accesare a fondurilor europene. La un moment dat mi-au spus că proiectul meu este eligibil, dar s-au terminat banii de milă şi pomană..., aşa că m-am împrumutat la o bancă."

În judeţul Mureş, puieţi de nuc au produs silvicultorii de la Ocolul Silvic Târnăveni, Pepiniera Găneşti, cu stocul epuizat la ora actuală. În prezent, doar la Pepiniera Ocolului Silvic din Sighişoara, cei interesaţi îşi mai pot procura puieţi de nuc selecţionat, nealtoit, de o calitate foarte bună, care vor intra pe rod după 8-10 ani.

 

Lasă un comentariu