Dascăli mureşeni: BARNA ADOLF

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 13 aprilie 1934, în localitatea Dumitriţa, raionul Bistriţa, judeţul Cluj, având părinţi pe Adolf şi Matilda. A început şcoala în localitatea natală, a continuat la şcolile din Bistriţa şi Reghin. A fost student la Facultatea de Ştiinţe Naturale şi Agricole din Cluj. După absolvirea facultăţii, a fost profesor la şcolile din Comori-Gurghiu, Chiheru şi la Şcoala Generală din Uila. A susţinut examenul de definitivat în anul 1973 şi de gradul II în anul 1978. A participat la reciclări în anii 1973, 1978, 1983 şi 1988. A fost activ în cadrul Comisiei metodice a diriginţilor şi la Cercul pedagogic al profesorilor din Reghin.

A muncit cu pasiune, cultivând dragostea faţă de natură, stimulând la elevi interesul faţă de mediul înconjurător, cultul şi respectul faţă de muncă. A îndrumat elevii spre domeniul agricol, mulţi urmând studii în şcoli profesionale, licee agricole şi silvice, unii devenind studenţi la Facultatea de Agronomie din Cluj. Batoşul, fiind o zonă pomicolă, a amenajat o livadă experimentală de meri şi duzi precum şi un lot şcolar cu legume. S-a ocupat de creşterea viermilor de mătase, în spaţiul şcolii, în vacanţe.

S-a implicat activ în întreaga viaţă socială, culturală şi obştească a comunei. A înfiinţat un cor cu adulţi şi copii, şi Ansamblul ,,Romano", valorificând tradiţiile etniei rrome. Cu acest ansamblu a făcut deplasări la Târgu-Mureş şi în judeţul Mureş. A fost pasionat de teatru, remarcându-se în multe roluri pe scena Căminului cultural. S-a pensionat în anul 1994, după o activitate în învăţământ de 35 de ani. A fost căsătorit cu Anna-Gizella, cu care a avut doi copii: Mariana, educatoare, şi Remus-Adrian, avocat. A decedat în anul 1998.

Prin întreaga activitate, pe toate planurile, a lăsat o remarcabilă amprentă asupra întregii comunităţi, rămânând în memoria colectivă a sătenilor cu apelativul ,,Profesorul".

Lasă un comentariu