Hoţii de păduri, tot mai greu de stăpânit

Distribuie pe:

De curând, la o margine de pădure, în zona oraşului Sighişoara, hoţii de lemne au doborât un stejar falnic, fapt ce m-a determinat să mă alătur pădurarului din zonă, să ne deplasăm la locul faptei. Diametrul copacului doborât, după măsurătorile făcute la circa 30 cm de bază, era la 96 cm, ceea ce i-a determinat pe hoţi să taie copacul undeva la circa 80-90 cm faţă de pământ. S-a solicitat ajutorul poliţiei, întrucât hoţii, văzând că sunt încolţiţi, înainte de a ajunge noi la locul faptei, s-au făcut nevăzuţi. Imensul stejar, după numărătoarea inelelor de pe trunchiul tăiat, se apropia 175 -180 de ani. Cu siguranţă, poliţiştii şi autorităţile silvice îşi vor da toată silinţa să-i descopere pe făptaşi, urmând ca aceştia să fie pedepsiţi. Auzind de la pădurari despre numărul mare de tăieri, ne-am adresat tehnicianului Sorin Şulea - lucrător la Ocolul Silvic Sighişoara, de la care am aflat care sunt procedurile în astfel de cazuri. Procesele verbale de contravenţie întocmite de agenţii constatatori, pe numele făptaşilor, se depun la sediul Ocolului Silvic de pe raza de competenţă, acestea se înregistrează, apoi se trimit prin poştă acasă la contravenient pentru luarea la cunoştinţă. Contravenientul are o perioadă de 15 zile în care poate să depună plângere, dacă consideră că procesul verbal întocmit ar fi nereal. Odată cu procesul verbal, contravenientul primeşte înştiinţarea de plată. Dacă în termenul prevăzut de lege nu contestă procesul verbal şi nici nu achită valoarea a ceea ce s-a impus ca pagubă, suma se dă în debit la Administraţia Financiară din raza de competenţă, iar amenzile la Unitatea Administrativ Teritorială unde are domiciliu contravenientul. Din acel moment se ocupă primăriile de recuperarea sumelor de bani prevăzute în amenzi şi prejudiciului produs, ceea ce se încasează înregistrându-se ca venit la bugetele locale ale primăriilor. Din păcate, în astfel de cazuri, „de plătit plătesc cei care îşi recunosc vina", iar hoţii versaţi, în marea majoritate a cazurilor, nu plătesc nici prejudiciul produs, nici amenzile, recidivând în furturi care uneori se lasă cu trimiteri în judecată.

Statistica privind contravenţiile în sectorul furturi de lemn din pădure, la Ocolul Silvic Sighişoara, arată astfel: în anul 2012 sunt consemnate 298 procese de contravenţii, în 2013 - 423 procese, în 2014 - 431, în 2015 - 430, iar în anul în curs până la această dată, 80 de procese verbale constatatoare. Potrivit celor de la Ocolul Silvic Sighişoara, cei care încalcă legea silvică sunt, cu mici excepţii, aceiaşi, ştiind că legea are prea multe portiţe pentru a-i face scăpaţi. Când este vorba de furturi mai mari, acestea intră în sfera infracţiunilor, se ajunge la urmărirea pe cale civilă cât şi penală, situaţii de care se ocupă juriştii din Direcţia Silvică a Judeţului Mureş. Cazurile ajung la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighişoara şi, de acolo, după întocmirea rechizitoriului, făptaşul ajunge în sala de judecată. Dacă prejudiciul se achită, Ocolul Silvic nu se mai constituie parte civilă în proces şi lucrurile se opresc în faza de judecată. În zona penalului sunt foarte puţine cazuri: 2012 - 17 cazuri, în 2013 - 11, în 2014 - 7, 2015 - 3 trei cazuri.

Pe raza Ocolului Silvic Sighişoara se sustrag din păduri în jur de 1.000 de mc/an, furturile ridicându-se la 1-2% din totalul materialului lemnos tăiat.

 

Lasă un comentariu