Hai la lupta cea mare! Protocoale… vorbe goale… Pentru bani şi… patru ani!

Distribuie pe:

Încet-încet, se apropie campania electorală, data „localelor" fiind deja stabilită: 5 iunie. Drept care, partidele încheie protocoale de colaborare, prilej cu care liderii lor mai ţin şi discursuri „a la Caragiale", fac promisiuni, dar scot de sub preş şi teme fără nicio legătură - în unele cazuri - cu preocupările (aspiraţiile) românilor de rând.

Startul protocoalelor l-a dat PSD, care a semnat alianţe cu UNPR şi ALDE, iar, după acest moment, nu se făcea ca tocmai PNL - al doilea partid, ca mărime din România - să rămână singur, aliindu-se cu PSRO. Da, liberalii şi partidul condus de Geoană au semnat un protocol de colaborare în vederea alegerilor locale. Şi urmează (protocolul, adică) să fie validat mai întâi în Biroul Politic Naţional. Cele două partide nu vor avea - conform unor surse liberale, citate de evZ - candidaţi comuni, protocolul vizând, mai ales, perioada de după alegeri şi eventualele majorităţi pentru consiliile locale şi cele judeţene. Protocolul ar putea fi extins pentru alegerile parlamentare, cu menţiunea că liberalii nu vor acorda locuri eligibile de parlamentari pentru formaţiunea condusă de Mircea Geoană. Beneficiile aduse liberalilor? Constau doar în stabilirea de acorduri de guvernare şi de majorităţi postelectorale. De altfel, liberalii şi partidul lui Geoană au mai semnat un protocol de colaborare politică şi parlamentară în aprilie 2015, rămas pe hârtie, deoarece cele două partide nu au avut acţiuni comune. Cât despre organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, slabe speranţe ca liberalii să mai aibă câştig de cauză! Păcat!

PSD-iştilor, la rândul lor, le dau mari dureri de cap stabilirea candidaţilor pentru primăriile de sector şi, mai ales, a persoanei cu care să „atace" Primăria Bucureştiului. Prezumtiva candidatură a senatoarei PSD Gabriela Vrânceanu-Firea la Primăria Bucureştiului rămâne, încă, incertă, câtă vreme din planurile lui Liviu Dragnea pentru Capitală face parte şi edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă. O candidatură a acestuia nu i-ar supăra mai deloc pe baronii PSD, deoarece are bani, ar pompa masiv în campanie şi, ca primar, are o cotă ridicată în preferinţele bucureştenilor din Sectorul 3, conform sondajelor. Decizia finală o vom afla în perioada următoare. Mai ales că PSD aşteaptă să vadă ce vor decide liberalii, dar şi dacă Traian Băsescu va intra în lupta pentru Bucureşti.

Pe de altă parte, liderii Mişcării Populare nu anunţaseră, la data scrierii acestor rânduri, pe cine vor arunca în bătălia pentru Bucureşti, deşi au fost vehiculate mai multe nume. Nu însă şi al lui Traian Băsescu, care, pe această temă, a refuzat să răspundă întrebărilor ziariştilor. Dar cum Băsescu este un personaj politic experimentat, imprevizibil - uns cu toate alifiile - îşi va alege cu grijă momentul în care va intra „în scenă." Dar, în perioada următoare, curiozitatea noastră, a alegătorilor va fi şi mai mare, în momentele în care vom afla numele candidaţilor la primăriile din marile oraşe ale ţării!

Lasă un comentariu