Constantin Brâncuşi, Marin Sorescu şi copiii la Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu" Sărmaşu

Distribuie pe:

„Când ai încetat să mai fii copil, ai murit de mult." —  Constantin Brâncuşi

La sfârşitul săptămânii a avut loc reuniunea culturală „Interferenţa artelor" la Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu" Sărmaşu - având ca teme 140 de ani de la naşterea scuptorului Constantin Brâncuşi şi 80 de ani de la naşterea lui Marin Sorescu. În cadrul aceleaşi reuniuni, a avut loc şi vernisajul expoziţiei de pictură, „Corola de minuni a lumii" a pictoriţei Veress Zsuzsanna. Invitat a fost poetul Nicolae Băciuţ - directorul Direcţiei de Cultură Mureş.

Coordonatorul programului - bibliotecar Dinuca Burian - a invitat la această reuniune cadre didactice şi copii, elevi ai Liceului Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu şi oameni care iubesc cultura şi arta.

Activitatea a debutat cu intonarea imnului de stat şi prezentarea invitaţilor.

O elocventă prezentare power point a sculptorului Constantin Brâncuşi a fost realizată de prof. Ciprian Fărcaş. Cei prezenţi - şi în special copiii - au avut ocazia să asculte şi să vadă scurte momente biografice din viaţa sculptorului, precum şi o parte din operele reprezentative ale artistului.

Poetul Nicolae Băciuţ a vorbit celor prezenţi despre Constantin Brâncuşi şi Marin Sorescu concretizând denumirea sugestivă a activităţii -„Interferenţa artelor". Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană, fiind recunoscut la nivel internaţional şi ales postmortem membru al Academiei Române - similitudine cu Liviu Rusu. Poetul prezintă drumul sinuos şi uimitor al acestuia atât în viaţă, cât şi în artă, specificând faptul că nu a renunţat niciodată la simplitate şi simbol - elementele definitorii ale artei sale. Despre Marin Sorescu, dl Nicolae Băciuţ a vorbit ca fiind un scriitor care s-a remarcat mai ales în poezie şi teatru, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale, opera lui fiind tradusă în peste douăzeci de limbi. A susţinut de asemenea şi un recital de poezii de Marin Sorescu. A încurajat copiii prezenţi să-şi aleagă astfel de modele în viaţă şi să aibă curajul să-şi depăşească condiţia şi eticheta de „provinciali", aşa cum au făcut personalităţile care au fost evocate, ştiut fiind faptul că atât Constantin Brâncuşi, cât şi Marin Sorescu au fost fii de ţărani.

Şi pentru ca „Interferenţa artelor" să fie completă, a prezentat expoziţia de pictură „Corola de minuni a lumii" a pictoriţei Veress Zsuzsanna, tablouri care transmit emoţie, sentiment, sensibilitate.

În continuarea activităţii s-au recitat poezii de Marin Sorescu: Blăjan Giulia - Liceul Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu şi Anca Marina - Şcoala Gimnazială Cămăraşu.

La final, dar nu în cele din urmă, dl Ştefan Ciobanu şi dl Lucian Candale au prezentat un proiect de colaborare având ca obiect activităţi de modelaj, pictură, sculptură în ceară şi compozite, creaţie de obiecte de joacă şi artă.

Cadrele didactice care s-au implicat în realizarea activităţii au fost: Ciprian Farcaş, Cătărig Rodica, Sebeşan Florentina, Trifu Elena, Bucur Felomena, Socaciu Iuliana.

A fost prezent şi preotul Gotea Ioan Viorel.

Sâmbătă, în incinta bibliotecii, a fost organizat un atelier de confecţionare mărţişoare în tehnica quilling şi pictură pe modelaj la care au participat elevii de la ciclul primar al Liceului Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu, îndrumaţi de bibliotecar Dinuca Burian, dl Lucian Candale, prof. înv. primar Cătărig Rodica, prof. înv. primar Cenan Olivia, prof. înv. primar Socaciu Iuliana, prof. Ciprian Farcaş.

În urma acestei activităţi, rămânem cu gândul la cuvintele lui Brâncuşi: „să munceşti ca un sclav, să porunceşti ca un rege, să creezi ca un zeu!"

Lasă un comentariu