Cine-I curăţă pantofii lui Dumnezeu?

Distribuie pe:

Un prieten, şi el tot bunic, mi-a povestit o istorie amuzantă care merită să fie povestită mai departe.

- Am o nepoţică, mi-a spus el... Fetiţa este la vârsta în care copiii îşi înnebunesc bunicii (ca de altfel şi părinţii) cu întrebări. Şi, efectiv, poţi să ajungi să cazi pe gânduri când apar tot felul de întrebări interesante. Nu demult, povestea prietenul, micuţa a fost foarte preocupată să-şi ajute bunica în gospodărie. În cele din urmă, bunica i-a zis:

- Acum poţi să-i cureţi şi pantofii lui bunicu!

Copila n-a fost prea entuziasmată de această sarcină. Dar, ascultătoare, s-a pus pe treabă. Un timp a avut o preocupare. Se vedea pe ea că îşi frământă capul cu întrebări serioase. Şi apoi... Bunicul a intrat în cameră. Dar, înainte să-şi poată lăuda nepoata cea harnică, a fost uimit de întrebarea ei:

- Bunelu, lui Dumnezeu cine Îi curăţă pantofii? Bunicul a rămas trăznit. Nu a putut să-şi amintească dacă vreun teolog a spus vreodată ceva legat de acest lucru. Da, nu-i venea în minte nici un verset biblic, care să lămurească cât de cât întrebarea. Aşa că a spus numai atât:

- Ei bine, trebuie că există vre-un înger care are această sarcină, pe care o consideră drept o mare onoare. Şi apoi, bunicul a fost fericit că nepoţica a fost mulţumită cu acest răspuns.

Câteva zile mai târziu, bunicul a citit liniştit din Noul Testament. Brusc, a sărit în picioare, a ieşit în fugă din cameră şi şi-a strigat nepoata. Bunica şi copila au venit speriate:

- Ce s-a întâmplat?!

- Nu demult, draga moşului, m-ai întrebat, cine-i curăţă lui Dumnezeu pantofii, s-a adresat bunicul către nepoţica lui. Acum, fii atentă, tocmai am citit în Sfânta Scriptură, că nici nu este vorba de aşa ceva: aici scrie că Dumnezeu ne curăţă nouă pantofii!

Bunica a dat din cap:

- Ce vorbeşti! Dumnezeu ne curăţă nouă pantofii?

- Da, a explicat el, ascultaţi ce scrie în Sfânta Carte: „...Iisus a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins..." Vedeţi doar că, în Israel, spălatul picioarelor a fost tot una ca la noi curăţatul pantofilor. Ascultaţi mai departe! Şi a citit toată întâmplarea, aşa cum o descrie Sfântul Apostol Ioan în capitolul 13 al Evangheliei sale.

Bunica şi nepoata au ascultat uimite. Şi toţi trei au înţeles, cât de mult s-a umilit pe Sine Domnul Hristos, până la moarte şi încă moarte pe Cruce. „S-a dezbrăcat pe Sine Însuşi şi a luat chip de rob..." spune Scriptura într-un alt loc. Iar acest lucru merită admiraţia şi preţuirea noastră!

Lasă un comentariu