De 8 Martie, femeile pot primi tichete-cadou neimpozabile!

Distribuie pe:

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, a modificat modul de impozitare a cadourilor oferite de angajator salariaţilor. Pe de o parte, pentru firmă, creşte limita de deductibilitate a cheltuielilor cu cadourile în bani şi în natură acordate angajaţilor, în timp ce, pentru salariaţi, tichetele-cadou devin neimpozabile, dacă nu depăşesc valoarea de 150 de lei.

Dacă până acum cheltuielile cu cadourile în bani şi în natură erau încadrate în categoria cheltuielilor sociale deductibile la calculul impozitului pe profit în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, începând cu 1 ianuarie 2016, această cotă creşte la 5%.

Astfel, conform art. 76, alin. (4) lit. a) din Noul Cod Fiscal, atât cadourile, inclusiv tichetele-cadou, oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilelor de 8 Martie şi 1 Iunie, Crăciunului şi a altor sărbători similare vor fi neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora, pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depăşeste 150 lei.

Prima ocazie pentru neimpozitarea tichetelor-cadou, atât pentru angajator, cât şi pentru salariat, este 8 Marie 2016 - Ziua Internaţională a Femeii.

De menţionat că în categoria cheltuielilor neimpozabile (în limita cotei de 5%) intră şi ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi în gospodăriile proprii ale salariaţilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi din centre de plasament, contravaloarea serviciilor turistice şi (sau) de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariaţii proprii şi membrii lor de familie, precum şi alte cheltuieli cu caracter social, efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau a unui regulament intern. 

Lasă un comentariu