PERNELE, SURSĂ DE BOLI PERICULOASE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Manchester, citaţi de descopera.ro, susţin că pernele, pe care cu toţii le folosim pentru a ne recupera după o zi de activitate, dezvoltă, cu timpul, o ciupercă microscopică, ai cărei spori pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă (aspergiloza pulmonară) care, netratată, duce la cancer.

„Fungii din categoria Aspergillus, ai căror spori se regăsesc oriunde în jurul nostru, circulă prin aer şi pot fi inhalaţi cu uşurinţă. Aceştia de dezvoltă în sistemele de ventilaţie, în instalaţiile de aclimatizare sau în materialele de izolare şi pătrund în organism prin inhalare, la început provocând simptome similare unei răceli banale. Aspergillus se formează şi în majoritatea pernelor, cel mai probabil hrănindu-se cu excrementele acarienilor.

Cel mai adesea, ciuperca provoacă reacţii alergice, iar printre simptome se numără respiraţia şuierătoare şi tusea. Persoanele care suferă de astm sunt în special expuse la această afecţiune, una din 40 prezentând simptome grave. În mod normal, sistemul imunitar distruge sporii inhalaţi, dar persoanele vulnerabile pot ajunge la cancer pulmonar.

Din alte studii, ştim că o treime din greutatea pernei este reprezentată de acarieni (vii sau morţi), dejecţiile lor, bacterii şi piele moartă, devenind, astfel, un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor, stafilococilor (stafilococ auriu) şi chiar E.coli, ceea ce duce la boli precum gripa, hepatita şi varicela. Cele mai nocive sunt pernele din spitale, dar şi cele din locuinţe pot deveni periculoase. Oamenii pun o faţă de pernă care arată şi miroase frumos, dar de fapt învelesc în ea ceva cu adevărat dăunător", explică specialiştii britanici.

Ei ne oferă şi câteva sfaturi pentru a preveni îmbolnăvirile, şi anume: „Dacă suferiţi de alergii, ar trebui să folosiţi perne sintetice şi să le acoperiţi cu feţe de pernă antialergice; în zilele călduroase şi însorite de vară, întindeţi pernele afară, să se usuce, bacteriile şi fungii dispărând în mediile uscate; spălaţi pernele o dată la trei luni, folosind o cantitate mică de detergent şi clătindu-le de două ori; distrugeţi acarienii spălând pernele regulat la o temperatură de 60 de grade sau punându-le în congelator pentru 24 de ore. 

Lasă un comentariu