„Nu cred că scriitorii clasici sunt mai relevanţi decât cei contemporani sau invers" - interviu cu regizorul Harsányi Zsolt

Distribuie pe:

Actor, regizor şi director al Departamentului de Teatru şi Arte Vizuale la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, Harsányi Zsolt ne răspunde la câteva întrebări înainte de premiera spectacolului „Trei surori", pe care îl pregăteşte împreună cu actorii Trupei Liviu Rebreanu.

- Nu eşti la prima întâlnire cu actorii Trupei „Liviu Rebreanu". În anul 2011 ai mai lucrat împreună cu aceştia la spectacolul „Push-up" de Roland Schimmelpfennig. Cum a fost reîntâlnirea cu această trupă?

- Da, în mod întâmplător, acea întâlnire are legatură cu un alt spectacol montat de mine cu Trupa Tompa Miklós tot după un text de Roland Schimmelpfennig - „Femeia din trecut" - pe care l-a văzut Alina Nelega, care m-a invitat să montez şi la Trupa „Liviu Rebreanu". Atunci am lucrat cu opt actori, iar acum lucrez aproape cu jumătatea trupei. Pot să spun că într-adevăr are loc o întâlnire, o întâlnire cu o atmosferă aparte, de care ultima oară am avut parte în 2011 cu actorii trupei Tompa Miklós la montarea spectacolului „Platonov" de Cehov.

- Iată că de această dată se întâmplă ca din distribuţie să facă parte şi un actor de la Trupa „Tompa Miklós"...

- Aşa este. Aveam în rolul lui Verşânin pe un actor invitat şi care, din nefericire, a trebuit să plece de urgenţă. Aşa că trebuia să rezolv asta cât mai repede. Şi cum actorul acela avea un accent, m-am gândit să chem un actor de la secţia maghiară. Mi s-a părut că rolul lui Verşânin i s-ar potrivi ca o mănuşă lui Bokor Barna, aşa că i-am propus Alinei şi de atunci este şi el în distribuţie. Coincidenţa face că tot el l-a jucat şi pe Platonov acum 5 ani şi, cum lucrasem cu el, ştiam că poate să intre în acelaşi ritm cu restul distribuţiei, cu care deja începusem repetiţiile.

- Nu este prima dată când montezi o piesă de-a lui Cehov. În anul 2011, ai participat la Festivalul Naţional de Teatru tot cu o piesă cehoviană (Platonov, montată la Trupa „Tompa Miklos"). Ce îţi place la Cehov?

- Greu de spus, îmi place pur şi simplu. Dar dacă aş putea cere un ajutor la întrebarea aceasta, l-aş cere de la Cehov însuşi: „O piesă trebuie să arate cum oamenii vin, pleacă, stau la masă, vorbesc despre vreme şi joacă cărţi… Viaţa trebuie să fie exact aşa cum este şi oamenii aşa cum sunt, nu pe picioroange... Tot ceea ce se petrece pe scenă trebuie să fie exact la fel de complicat, dar şi la fel de simplu ca în viaţa de zi cu zi."

- Alternezi dramaturgia clasică cu cea contemporană. Crezi că scriitorii clasici mai sunt relevanţi pentru publicul de azi?

- Nu cred că scriitorii clasici sunt mai relevanţi decât cei contemporani sau invers. Însă putem vorbi despre relevanţa unui text, care constă în faptul că dacă acesta are de-a face cu noi, oamenii, cu sentimentele şi problemele noastre trăite zi de zi, atunci trebuie să formuleze întrebările care ne îngrijorează şi să ne arate forţele conştientului şi subconştientului care se luptă dincolo de aparenţe.

Lasă un comentariu