Colocviile literare „Timotei Cipariu"

Distribuie pe:

La Pănade, aflat la 7 km de Blaj, s-a desfăşurat cea de a III-a ediţie a Colocviilor literare „Timotei Cipariu", manifestare realizată în memoria acestei mari personalităţi enciclopedice (lingvist, teolog, dascăl, istoric, literat, publicist etc.), născut la Pănade în 1805 şi decedat la Blaj, în 1887. Colocviile au fost organizate de către Primăria comunei Sâncel, Consiliul Local Sâncel, Asociaţiunea ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu" Blaj şi Cercul ASTRA „Timotei Cipariu" Pănade.

Manifestarea a început la bustul de bronz al acestuia, aflat în mijlocul satului, unde s-au depus coroane de flori cu tricolor şi unde, în prezenţa invitaţilor şi ai oamenilor satului, s-a oficiat un TE DEUM, de către preoţii Daniel-Marius Câmpean - gr. catolic/, şi Daniel Coman - ortodox. Tot aici, au prezentat cuvinte de salut Maria Zereş, preşedinta Cercului ASTREI „Timotei Cipariu" din Pănade, Silvia Pop, inimoasa preşedintă a Despărţământului ASTREI „Timotei Cipariu" din Blaj şi Ilie Frăţilă, primarul comunei Sâncel, comună de care aparţine satul Pănade.

Manifestarea a continuat la Căminul Cultural unde, în deschidere, a avut loc un moment artistic, susţinut de elevii şcolii din Pănade, îmbrăcaţi în frumoase costume populare româneşti, care au recitat şi cântat, îndrumători fiind învăţătoarele Maria Raluca Ignat şi Maria Oana Bărbat.

Colocviul care a urmat a fost unul dens în informaţie şi diversificat în manifestare. S-a lansat cartea Timotei Cipariu - Ştiinţa Sfintei Scripturi, Ed. Buna Vestire, Blaj, 2016, de fapt o transcriere a cărţii din 1854 a marelui cărturar, realizată de către pr. Daniel-Marius Câmpean şi diacon prof. univ. dr. Ion Buzaşi, care au şi un cuvânt introductiv. Aceştia au prezentat pe rând importanţa şi eforturile înfăptuite pentru apariţia cărţii, dl. Ion Buzaşi conferenţiind şi pe tema Idei actuale în publicistica şi activitatea lui Timotei Cipariu. În continuare, Silvia Pop, care a fost şi moderatorul manifestării, a citat din paginile autobiografice ale lui Timotei Cipariu, scrise în 1855. Intervenţia lui Nicolae Băciuţ a fost una consistentă şi de un farmec aparte. Mergând pe ideea reinventării unor sate, printr-un brand cultural (menţionând ca exemple „binomurile" Hordou - Coşbuc, Prislop - Rebreanu etc.), acesta a pledat pentru ca satul Pănade să încerce să valorifice la maximum acest „brandul" Timotei Cipariu, inclusiv prin constituirea unui muzeu memorial Timotei Cipariu. „Pentru mine personalitatea lui e fascinantă. Timotei Cipariu a fost personalitatea exemplară a secolului al XIX-lea. Pledez pentru aducerea lui Timotei Cipariu în alt orizont de vizibilitate..." a spus, printre altele Nicolae Băciuţ, încheind intervenţia în...spirit ASTRIST, recitând poezia proprie, Grădinar în Rai, dar şi din lirica Magdei Isanos, Grigore Vieru şi Radu Gyr. Harnicul vicepreşedinte al ASTREI din Dumbrăveni (jud. Sibiu), Nicolae Suciu a vorbit despre scrisorile lui Timotei Cipariu, acest „Francesco Petrarca al Blajului", cum l-a catalogat inspirat. A citit apoi poezia Limba Română, din cartea Strigăt din curba lui Gauss, de Răzvan Ducan. Ana Hinescu a vorbit despre împlinirea unor „ani rotunzi", care trebuie cinstiţi cum se cuvine, precum: 150 de ani de la popasul lui Eminescu la Blaj; bicentenarul morţii lui Gheorghe Şincai; 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române, unde Timotei Cipariu a fost vicepreşedinte, dar şi despre colaborarea lui Timotei Cipariu cu Aron Pumnul. Scriitorul Ioan Popa a prezentat două cărţi: un album Ion Brad - 86 şi...o cronică în imagini şi versuri, Ed. Alvin Press, Bucureşti, 2015, conţinând peste 700 de fotografii din viaţa marelui poet-cărturar, născut în Pănade, dar şi volumul de poeme într-un vers al acestuia, intitulat Cocoarele în ultimul lor zbor, Ed. Tracus Arte, Bucureşti, 2015. De altfel, personalitatea acestui fiu al satului, Ion Brad, dar şi al întregii familii Brad, a fost mai tot timpul adusă în discuţie, inclusiv de Silvia Pop, care, printre altele, a citit câteva cugetări ale acestuia. O venire neaşteptată, dar care a fost întâmpinată cu multă simpatie de toţi cei prezenţi, a fost cea a părintelui Mircea Maior, care a fost 16 ani, preot în sat, actualmente fiind la Buziaş.

Subsemnatul, în intervenţia mea, am recitat două poezii proprii, în contextul manifestării pline de iubire de neam şi ţară: Ce nu-ţi doresc eu ţie, dulce Românie şi Pământ în troacă.

Alte intervenţii de bun augur au completat manifestarea.

Ioan Popa, din Alba Iulia, şi-a manifestat bucuria participării la colocviu, unde, după cum a spus „am auzit ceva deosebit". Mărioara Orian (născută Brad, sora lui Ion Brad, dar şi a lui Alexandru, Vasile, Traian... etc.) a vorbit „sentimental" despre fratele Ion Brad, despre cărţile lui, dar şi despre faptul că în acel album invocat anterior, „sufletul lui şi al nostru e pus în el". Preotul şi scriitorul Aurel Hancu din Târnăveni a citit „o mărturisire" a lui Timotei Cipariu şi a citit poezia proprie Timotei Cipariu - In memoriam, iar profesorul Ion Raţiu din Pănade a citit poeziile proprii: Satul şi oraşul meu de suflet şi Marea mea avere. Frumoase momente artistice au fost susţinute de către doi elevi de la Liceul Teoretic din Dumbrăveni, şi anume, Angela Someşan, care a recitat o poezie, şi Andrei Stanciu, care a interpretat câteva melodii populare româneşti. Eleva Maria Câmpean, de la Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazu" din Alba Iulia, câştigătoare a Marelui Premiu pentru Creaţie la Concursul Naţional de Poezie „Ocrotiţi de Eminescu" - Blaj, 2016, venită „ de la olimpiada de Limba Română", a citit o poezie proprie. În final, Gheorghe Zereş, un pănăzan îndrăgostit iremediabil de cântecul popular românesc, de spirit românesc, în general, şi-a lansat un C.D. cu melodii populare, intitulat Jele mi-i, maică, şi-am plâns, din care a şi cântat câteva piese. Plin de emoţie, cu lacrimi în ochi, din dragoste şi de vers, acesta a recitat apoi o poezie dragă sufletului lui, intitulată „Închinare: "Sărut dreapta / celui ce deschide cartea, / sărut stânga / celui ce-a învins nătânga / lene de a fi; / le sărut pe amândouă, / care au pe unghii rouă / de pe filele de carte / care au trecut prin moarte / şi renvie-n fiecare / ochi din margine de zare. / Le sărut pe amândouă: / Sărut stânga, sărut dreapta / care ţin drept cruce cartea", fără să ştie că autorul acestor superbe versuri e Nicolae Băciuţ, aflat chiar lângă el!!! De asemenea, după momentul de... simpatică uluială, acesta a recitat şi Doina de la Pănade, de Ion Brad.

Manifestarea, care a avut loc în prezenţa a aproximativ o sută de persoane, oameni ai satului, dar şi invitaţi din judeţele Alba, Mureş şi Sibiu, s-a încheiat cu o agapă ASTRISTĂ.

Nu voi încheia aceste rânduri fără a vorbi de Alexandru Brad, cel care cu multă solicitudine ne-a invitat, pe Nicolae Băciuţ şi pe mine, să-i facem o vizită (onorată, de altfel) la casa părintească a familiei Brad din Pănade, adevărată casă muzeu, plină de cărţi, reviste, fotografii şi tablouri, în prezent sediul al asociaţiei culturale a familiei Brad.

Lasă un comentariu