Dascăli mureşeni - ALEXANDRINA POP

Distribuie pe:

Dacă ar mai fi trăit încă trei luni de zile, profesoara Alexandrina Pop ar fi împlinit 91 de ani, etate mai rar atinsă ori depăşită de slujitorii învăţământului. Dar n-a fost să fie aşa! În dimineaţa zilei de 21 ianuarie 2016, în urma unui accident vascular cerebral, în Bucureşti, unde locuia de mai mulţi ani cu familia fiicei sale, a trecut în lumea celor drepţi.

A venit pe lume în ziua de 16 aprilie 1925, în comuna Băleşti, judeţul Buzău, în apropiere de Râmnicu Sărat, ca fiică a şefului postului de jandarmi - Gheorghe Păiş - şi a soţiei acestuia, Mariţa, ambii cu origini transilvane, dar duşi de valurile vieţii în …, „vechiul regat". A copilărit şi a urmat primele patru clase elementare în localitatea Vischioi din fostul judeţ Durostor, (actualmente în Bulgaria), unde tatăl său a fost transferat. Din acelaşi motiv ajunge să urmeze studiile liceale în Focşani, la ,,Liceul de Fete", între anii 1936 - 1944.

În anul 1945 se înscrie la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Matematică, dar după doi ani este nevoită să-şi întrerupă studiile, datorită… ,,originii sociale nesănătoase"(!), ba mai mult, sfătuită să plece în Ardeal, pentru … ,,a-şi pierde urma". Ajunsă la rudele din partea tatălui, în Ungheni, în 1948 se angajează ca suplinitoare în învăţământ, la şcoala din localitate, apoi la cea din Berghia, iar între anii 1949 - 1951 la Şcoala Elementară de 7 ani din Lunca Bradului. Aici îl cunoaşte pe viitorul său soţ, profesorul Emil Augustin Pop (1924 - 1987). Acesta, după ce absolvise ca şef de promoţie(!) filologia la Universitatea din Cluj şi unde a fost reţinut ca şef de lucrări la catedra profesorului Iosif Pervain, era ,,exilat" la şcoala din Lunca Bradului pentru motivul atât de răspândit în epocă: originea socială. Tatăl său, protopop greco-catolic la Târgu-Mureş şi vicar mitropolitan în vremea Diktatului de la Viena, fusese condamnat la cinci ani închisoare pentru refuzul de a trece la ortodoxie.

Din 1951 până în 1958 a funcţionat la Şcoala Profesională de Ucenici din Reghin, perioadă în care îşi finalizează studiile superioare la Facultatea de Matematică-Fizică a Universităţii ,,Victor Babeş" din Cluj. Între 1958 - 1964 este încadrată la Şcoala Medie nr.1 din Reghin, fostul şi viitorul liceu ,,Petru Maior", după care se transferă la Târgu-Mureş, mai întâi la Liceul ,,Unirea", apoi la ,,Liceul Agricol" şi la ,,Liceul Sanitar", de unde, în 1980 se pensionează. Directorul liceului din Reghin consemna într-o apreciere, ,,…insistenţa cu care persevera ca elevii să-şi însuşească cunoştinţele predate, cât şi procedeele adecvate prin care capta atenţia şi interesul elevilor". Mulţi dintre foştii săi elevi au ajuns cadre didactice, inclusiv profesori de matematică. Iar dacă dăm crezare unui pedagog francez, care opina că profesionalismul unui dascăl rezidă şi în ceea ce reuşeşte cu proprii săi copii, putem spune că Alexandrina şi Emil Pop au avut motive să se mândrească cu urmaşii lor, Mariana-Cecilia (1952) şi Marius-Augustin (1953), ambii cu studii în cibernetică şi cariere de succes în profil.

Astăzi, cei doi profesori, Alexandrina şi Emil Augustin Pop, îşi dorm somnul de veci, unul alături de celălalt, în cimitirul Bisericii de Piatră din Târgu-Mureş.

 

Lasă un comentariu