VAI DE PRODUCĂTORII DE ŢIGĂRI ŞI DE FUMĂTORI!

Distribuie pe:

Pe lângă interdicţia fumatului în locuri publice (începând cu 16 martie 2016), fumătorii se pot trezi şi cu penuria de ţigări, din cauza noilor condiţii pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun, aprobate, printr-un proiect de lege, în şedinţa de Guvern, din 24 februarie a.c.

Proiectul reglementează ingredientele ce pot fi utilizate în produsele din tutun, precum şi nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Prin urmare, va fi interzisă punerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului rulat, care au o aromă caracteristică (adică un miros sau gust diferit de cel al tutunului, cum ar fi aromele de fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri sau vanilie).

Astfel, producătorii şi importatorii vor fi obligaţi să raporteze informaţii cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie, la emisiile produselor de tutun şi la date privind volumul vânzărilor de produse de tutun din România, pe tip şi marcă. Noul format de raportare a fost elaborat şi aprobat de Comisia Europeană, iar Ministerul Sănătăţii va percepe producătorilor şi importatorilor de produse din tutun tarife proporţionale pentru primirea, stocarea, prelucrarea şi analizarea informaţiilor transmise.

Etichetarea produselor din tutun se modifică substanţial, urmând să cuprindă un avertisment general („Fumatul ucide", pe 50% din suprafaţa laterală), un mesaj de informare („Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer", pe 50% din suprafaţa laterală), avertismente de sănătate combinate, formate din text, poză şi număr de telefon la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel încât marca să rămână sub avertisment).

Proiectul conţine şi prevederi privind trasabilitatea pachetelor de tutun, astfel încât, circulaţia lor în Uniunea Europeană să fie înregistrată şi urmărită, pentru a putea fi verificată conformitatea cu legislaţia naţională şi europeană, contribuind astfel la combaterea contrabandei şi contrafacerii.

Vânzările transfrontaliere la distanţă de produse din tutun şi ţigări electronice către consumatorii din România vor fi interzise! Totuşi, pentru a putea realiza aceste operaţiuni comerciale, punctele de vânzare cu amănuntul din România trebuie să se înregistreze la ANAF şi la autorităţile competente din statele membre în care sunt situaţi potenţialii consumatori, pentru ca, la nevoie, aceştia să poată fi identificaţi cu uşurinţă.

Mai mult, legea îi va obliga pe comercianţi să folosească un sistem de verificare a vârstei cumpărătorului...

Lasă un comentariu