Niculae Havrileţ: „Energia nucleară - o activitate foarte periculoasă şi foarte scumpă"

Distribuie pe:

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a afirmat că, în câteva luni, va fi adoptată o nouă strategie care va prevedea că, până în 2050, întreaga producţie de electricitate a Uniunii Europene să fie asigurată din surse regenerabile.

În aceste condiţii, energia nucleară este „o activitate foarte periculoasă şi, în afară de acest lucru, este o activitate foarte scumpă care, la un moment dat, nu îşi va mai găsi locul pe piaţă. Nuclearelectrica spune că, în principiu, energia nucleară este ieftină, dar nu este ieftină, pentru că există cheltuieli mari pentru depozitare", a spus Niculae Havrileţ, citat de wall-street.ro.

Despre negocierile dintre Nuclearelectrica şi eventuali investitori chinezi, pentru construirea a două reactoare la Centrala din Cernavodă, în valoare de peste 6 miliarde de euro, preşedintele ANRE a declarat: „Nu cred în viabilitatea unor investiţii chinezeşti în Uniunea Europeană", referindu-se şi la un proiect într-o centrală nucleară pe care Anglia încearcă să îl deruleze în parteneriat cu China, dar care nu este sprijinit de UE şi din care statul insular vrea să iasă.

Pe de altă parte, Comisia Europeană lasă la latitudinea fiecărui stat membru al Uniunii modul în care îşi asigură necesarul de energie, „unele state fiind favorabile energiei nucleare, altele nu". 

Lasă un comentariu