UN SIMPLU „MULŢUMESC" NE FACE FERICIŢI LUNI DE ZILE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Indiana, citaţi de descopera.ro, susţin că un simplu „mulţumesc" prin care ne exprimăm recunoştinţa, ne ajută la buna funcţionare a creierului şi ne face fericiţi pentru mai multe luni de zile.

„Prin studiul nostru, am demonstrat că un simplu exerciţiu de exprimare a recunoştinţei, cum ar fi scrierea unui bilet de mulţumire sau ţinerea unui jurnal cu fapte bune, aduce beneficii asupra stării de bine de la nivelul creierului şi reduce depresia.

Sentimentul de bine durează şi după ce activitatea respectivă se încheie! Prin scanarea creierului, am constatat că efectele unui simplu mulţumesc durează luni bune după ce a fost exprimat şi că oamenii continuă să se simtă foarte confortabil cu ei înşişi.

În cercetarea noastră, am dezvoltat un studiu în care 43 de participanţi cu depresie şi anxietate au fost împărţiti în două grupe. Una, formată din 22 de oameni, a acceptat să participe la un exerciţiu în trei sesiuni de exprimare a recunoştinţei, care a implicat printre altele şi scrierea, timp de 20 de minute în cadrul fiecărei sesiuni, a unei scrisori de mulţumire adresate unei persoane pe care au ales-o singuri. Ceilalţi participanţi au servit ca grup de control şi au urmat şedinţe obişnuite de consiliere. La trei luni de la consiliere, toţi participanţii au participat la o simulare, în care fiecare a donat sume de bani unor persoane imaginare, dar cu nume, prenume şi fotografie, pentru a face experienţa mai credibilă.

Le-am spus participanţilor că beneficiarii darurilor le-au transmis că ar fi bine să-şi îndrepte recunoştinţa asupra altor persoane, identificate tot cu nume, prenume şi fotografii, sau spre organizaţii de caritate. Deşi ştiau că este tot un exerciţiu, participanţilor li s-a mai spus că, în cazul în care vor alege mai târziu ca tranzacţia să aibă loc în realitate şi vor să doneze bani, acest lucru se poate pune în practică.

În cadrul acestui experiment, au fost expuse mai multe zone ale creierului din regiunile frontale, parietale şi occipitale, iar modelele neuronale au apărut cumva diferite de cele care apar de obicei atunci când participanţii sunt puşi să execute sarcini care implică empatie şi luarea în considerare a gândurilor şi sentimentelor celorlalţi.

Concluzia ar fi că recunoştinţa este o emoţie unică, descrisă ca profundă şi de lungă durată", concluzionează experţii americani.

 

Lasă un comentariu