URZICILE, PLINE DE VITAMINE

Specialiştii în fitoterapie, citaţi de descopera.ro, sunt unanimi în aprecierea efectelor benefice ale urzicilor asupra sănătăţii.

„Urzicile sunt pline de vitamine, printre care A, C, K şi B2, dar şi de minerale - fier, magneziu, calciu şi siliciu, putând fi folosite, atât în scop terapeutic, cât şi la prepararea anumitor feluri de mâncare.

Bunicile noastre obişnuiau să spună că urzicile schimbă sângele, iar după o iarnă în care predominante au fost mâncărurile grase, o cură de urzici urmată primăvara, dar nu numai, poate face minuni.

Infuzia de urzici poate fi preparată dintr-o lingură de frunze proaspete spălate, tocate şi amestecate cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de un sfert de ceas, după care se bea. Cantitatea indicată este de două - trei căni pe zi, timp de o lună.

Sucul de urzici se prepară din frunze date prin maşina de tocat şi consumate ca atare, câte două linguri pe zi sau, pentru cei care nu agreează gustul, combinate cu suc de legume sau ceai de mentă. De regulă, amestecul se bea cam cu un sfert de oră înainte de masă. Sucul de urzici întăreşte imunitatea şi combate anemia, acestea fiind, de altfel, cele mai vechi şi mai cunoscute beneficii ale plantei.

Totodată, urzica scade glicemia, fiind un antidot natural împotriva diabetului. Se recomandă consumul a două linguri pe zi de suc proaspăt de urzică, timp de trei luni. Infuzia de urzică este indicată şi în combaterea tensiunii arteriale şi a tahicardiilor, recomandându-se o cură de o lună, cu trei căni de ceai de urzică pe zi.

Datorită vitaminei K, sucul de urzică, dar şi ceaiul au proprietatea de a regla ciclul menstrual şi de a combate sângerările gingivale şi nazale. Inflamaţiile bucale pot fi şi ele domolite cu ajutorul ceaiului de urzică, cu care se fac spălături de trei ori pe zi.

Extern, ceaiul de urzică este indicat pentru a scăpa de mătreaţă şi pentru a revitaliza podoaba capilară. Ceaiul se prepară dintr-o ceaşcă de urzici mărunţite, opărite timp de un sfert de oră cu un litru de apă clocotită. Se strecoară amestecul şi, după ce se răceşte, se clăteşte părul, după o spălare prealabilă", ne sfătuiesc fitoterapeuţii.

 

Lasă un comentariu