Ispita manipulării

Distribuie pe:

După o lună de la evenimentele dramatice din judeţul Argeş, unde copii nevinovaţi au ajuns pe patul de spital, grav bolnavi, infestaţi cu bacteria E.Coli, autorităţile au găsit un vinovat, procesatorul de lapte din Brădet, judeţul Argeş, acuzat că a scos pe piaţă brânză de vaci infestată cu această bacterie. În sfârşit, s-a găsit un vinovat, aşa că nimeni nu mai poate acuza Ministerul Sănătăţii de neputinţă. Uşor de spus, aşa să nu mai comenteze mass-media despre incompetenţa medicilor de a descoperi sursa de infecţie, cu speranţa că lumea va uita şi totul va intra, la un moment dat, într-o normalitate. Din nefericire, declaraţia ministrului agriculturii, Achim Irimescu, a distrus o fabrică românească de procesare a laptelui, implicit fiind afectaţi şi fermierii din zonă, mai ales micii producători, care nu vor mai avea unde să-şi valorifice producţia şi de câteva zile aruncă laptele pe marginea şanţului. Oare, cine este în spatele acestei manipulări? N-ar fi exclus să fie jocul murdar al societăţilor multinaţionale, preocupate să-şi asigure o piaţă de desfacere pentru produsele lor? Se cunoaşte faptul că o dată cu renunţarea la cota de lapte s-a dat liber la importul masiv de lapte din ţările Uniunii Europene, iar marii procesatori, în mare majoritate străini de neam şi ţară, aduc lapte de peste graniţă la un preţ mai mic, din Polonia şi Ungaria, ţări unde acest produs este subvenţionat masiv. Prin urmare, legea economiei de piaţă, impusă de cerere şi ofertă, va elimina din start crescătorii de bovine din România. Amintesc şi faptul că există în judeţul Mureş procesatori de lapte care importă lapte din Ungaria, în timp ce producătorilor din judeţ li se oferă un preţ de batjocură, de 0,50 - 1 leu/kg. Probabil că la intrarea în ţară laptele respectiv este însoţit şi de buletine de analiză microbiologică. Practic, la intrarea în fabricile de procesare nu există timpul fizic necesar pentru verificarea laptelui achiziţionat. În această situaţie, declaraţiile pripite ale ministrului agriculturii despre sursa de infecţie de la Fabrica din Brădet, pe lângă scoaterea definitivă de pe piaţă a firmei respective, au produs tulburare şi în rândul consumatorilor. Odată aruncat bolovanul în apă de un incompetent, nu ştiu cine mai are curajul să-l scoată! Va spune că nu este o manipulare din partea domniei sale în favoarea străinilor şi eliminarea firmelor româneşti. Mai amintim şi despre controlul armatei de inspectori, care verifică procesul tehnologic, procesarea, depozitarea şi vânzarea produselor alimentare. Înseamnă că în cazul de faţă a fost superficial. De ce nu s-a făcut tapaj şi cu firma care a importat portocale, la începutul anchetei bănuită de îmbolnăvirea copiilor. Bacteria E.Coli trăieşte în intestinele organismelor cu sânge cald şi poate fi depistată în laboratoarele de microbiologie de la Direcţiile Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor din fiecare judeţ. Şi atunci, iarăşi mă întreb, de ce s-a pronunţat Ministerul Agriculturii înainte de a verifica tot parcursul materiei prime până la procesare? Cele petrecute în judeţul Argeş sunt regretabile şi au produs multă suferinţă în rândul părinţilor cu copii decedaţi sau aflaţi sub tratament. Dar, această dramă să nu fie folosită pentru distrugerea producţiei din România, în favoarea importurilor şi încurajării firmelor multinaţionale. Este adevărat că, crescătorii de vaci din sudul ţării, în special micii producători, nu respectă în totalitate regulile de igienă a mulsului, mai ales că nu dispun toţi de aparte de muls mecanic. În schimb, fermele mari, în totalitate, dispun de instalaţii de muls mecanic, tancuri de răcire, instalaţii de transport al laptelui până la utilajul de transport, astfel că laptele nu ajunge în contact cu aerul sau cu omul.

Prea uşor ne lăsăm luaţi de valul Uniunii Europene, devenind cobaiul de experienţă, şi nu ne apărăm producţia internă. De ce nu intervine ministrul agriculturii la sistarea importului de carne de porc şi vită, fenomen care pune în pericol creşterea acestor specii în România. De ce abatoarele noastre oferă 3-4 lei/kg de carne de porc în viu, iar preţul cărnii şi al produselor din carne a crescut la vânzare? Fiindcă se importă carne în carcasă din ţările UE. De ce nu interzice ministrul agriculturii importul de zahăr şi miere de albine din Ucraina, prin Republica Moldova, la un preţ „redus", când zahărul românesc nepoluat nu are căutare? M-am dus la un magazin de produse naturiste să-mi cumpăr hrană ecologică. Mi s-au oferit fulgi de ovăz din Ucraina, fructe de goji şi merişor din China. Aceste produse pot fi obţinute în România cu garanţia că nu sunt infestate, sau cu urme de radiaţii. Dacă stăm şi analizăm realităţile din ofertele cu mărfuri alimentare şi declaraţiile unui ministru diletant sau ştirile alarmante lansate prin mass-media, normal că ne ispiteşte gândul că suntem manipulaţi.

 

 

Lasă un comentariu