CANCERUL DE COLON, FAVORIZAT DE ALIMENTAŢIA BOGATĂ ÎN GRĂSIMI

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard, citaţi de descopera.ro, susţin că alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, ei explicând şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire.

„Cercetarea, efectuată, deocamdată, pe şobolani, a evidenţiat că grăsimile generează o veritabilă furtună în intestin: stimulează producţia de celule-mamă intestinale canceroase şi determină alte celule să se comporte ca şi cum ar fi celule-mamă. Prin urmare, şi acestea se reproduc nedefinit, devin canceroase şi favorizează apariţia cancerului de colon şi a altor tumori intestinale.

Un regim cu multe grăsimi nu modifică numai biologia celulelor-mamă, ci alterează şi biologia celulelor diferite, iar aceste două procese conduc la formarea de tumori.

Timp de un an, colectivul nostru ştiinţific a dat unora dintre şobolani o alimentaţie cu 60% grăsimi, depăşind astfel media din dieta occidentalilor, constatând că aceste animale şi-au mărit greutatea corporală cu 30 - 50 % şi au dezvoltat mai multe tumori intestinale decât rozătoarele care avuseseră o dietă echilibrată.

Totodată, am descoperit că senzorul de acizi graşi, denumit PPAR-delta, răspunde la nivelul crescut de grăsimi prin activarea procesului metabolic, care permite celulelor să ardă grăsimile ca sursă de energie, în loc de zaharuri şi hidraţi de carbon, cum face de obicei. Dar, PPAR-delta activează şi ansamblul de gene importante pentru identitatea celulelor-mamă.

Obezitatea şi regimul alimentar dezechilibrat sunt relaţionate şi cu alte forme de cancer, cum ar fi cel de sân, al vezicii biliare, de rinichi, pancreas, esofag, precum şi cu alte afecţiuni intestinale greu de tratat, printre are boala lui Crohn (inflamaţia colonului).

Am observat că, indiferent de greutatea corporală a individului, regimul gras are influenţă negativă asupra evoluţiei bolii şi atragem atenţia că modificările din tubului digestiv, precum şi flora intestinală, în cazul consumului de alimente grase, este negativă", explică specialiştii americani. 

Lasă un comentariu