Mărfuri din import, în locul producției românești

Distribuie pe:

Suntem la începutul campaniei agricole de primăvară, anotimp hotărâtor pentru producția din acest an. Mulți fermieri întâmpină greutăți din cauza reparațiilor la tractoare și utilaje agricole, reparate în mare parte în curtea fermei sau pe marginea șanțului.

Avântul revoluționar a distrus toate secțiile de mecanizare din fostele SMA, iar în halele moderne, unde, pe vremuri se executau piese de schimb și reparații capitale bate un vânt de sărăcie. De pildă, la fostul SMA Bahnea, hala industrială, modernă, o adevărată fabrică, cumpărată la un preț de nimic de un italian și abandonată după câțiva ani, s-au furat până și ușile metalice.

M-am bucurat sincer când am aflat că în satul Nazna, comuna Sâncraiu de Mureș, într-un grajd al fostei CAP, mai funcționează un atelier pentru fabricarea pieselor de schimb pentru tractoare și tot setul de utilaje agricole, chiar și un depozit care oferă agricultorilor mureșeni, dar și din toată țara, piese de schimb pentru utilajele agricole din import. Curios să văd la fața locului această „minune", marți, 8 martie, am fost în acest atelier, administrat de doamna ec. Maria Cioban. Am aflat că S.C. UNITIP SRL produce mașini agricole și piese de schimb pentru tractoare și utilaje agricole, mobilier metalic, la comandă fermă execută și diferite lucrări mecanice, iar S.C. AGROTIP SRL este profilată pe comercializarea acestor produse. O afacere de familie, pentru doamna ec. Maria Cioban și cei doi fii, cu 9 angajați.

Ec. Daniel Cioban ne-a declarat că în România nu se mai fabrică piese de schimb pentru tractoarele românești de 45 și 65 Cp, și că vin întreprinzători din India și China după piese de schimb la tractoarele importate pe vremuri, recondiționează aceste tractoare și le folosesc cu succes la ei în țară. Piesele românești sunt de o mai bună calitate decât cele indiene sau chinezești. Îmi pare rău că n-am înregistrat multe invenții de ale noastre la OSIM, și vedem că le-au copiat chinezii. Te revolți când vezi că România a devenit o piață de desfacere pentru toate produsele străine, dar rămâi numai cu revolta.

Mai există încă un aspect care ne supără, lipsa meseriașilor calificați. De un an căutăm un strungar și nu găsim. Am anunțat în ziar, la Direcția Muncii, dar nu s-a prezentat nimeni.

Tineri meseriași nu se mai pregătesc, noroc cu cei de peste 60 de ani. Suntem cu salariile la zi, nu avem datorii față de stat, nu avem nici un sprijin din partea statului, sau fonduri europene. Din păcate, producția din România nu este încurajată, din contră…Vedeți și cu subvențiile pentru fermieri, acestea vin cu întârziere, iar oamenii nu au bani pentru reparații, pentru piese de schimb. Am 33 de ani și visez la o fabrică modernă, la o producție care să îngenuncheze chinezăriile."

Ec. Maria Cioban: „Soțul meu ne-a cerut pe patul de spital, înainte de a trece la cele veșnice, să mergem mai departe, să nu renunțăm la activitatea noastră. Noi am lucrat la IMATEX, cunoșteam foarte bine prelucrarea prin așchiere și ne-am propus să pornim o afacere în domeniu cunoscut. Am cumpărat o hală a fosetei IMATEX cu intenția să fabricăm acolo piese de schimb pentru agricultură. În loc să fim sprijiniți, încurajați că vrem să producem ceva util pentru agricultura României, Primăria municipiului Târgu-Mureș ne-a amendat cu 7000 de lei, fiindcă am construit o poartă la intrare. Plătim taxe pentru impozit, iar hala stă nefolosită, ni s-a interzis chiar și accesul în curte. Nu știu ce ne va oferi viitorul. Le-am cerut băieților să încerce să acceseze fonduri europene, să găsească soluții pentru valorificarea în producție a halei respective."

Am plecat din Nazna întristat de o realitate românească. Lângă hala amintită, cu un potențial pentru producția industrială, s-a construit în super- market, unde se oferă românilor, maghiarilor și țiganilor din Târgu-Mureș mărfuri, în majoritate din import. Comentariile le las pe seama politrucilor șpăgari!

 

Lasă un comentariu