MĂSURI DE PREVENȚIE ÎMPOTRIVA VIRUSULUI ZIKA

Distribuie pe:

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) le recomandă autorităților publice locale revizuirea programelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a țânțarilor, în contextul anunțului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind măsurile de prevenție împotriva virusului Zika.

Intensificarea măsurilor de desțânțărizare

„Pe fondul creșterii temperaturilor și a urgenței de sănătate publică de importanță internațională generate de apariția cluster-ului de malformații congenitale și tulburări neurologice (sindrom Guillain-Barre) în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, INSP a transmis direcțiilor de sănătate publică județene - inclusiv cea a municipiului București - recomandarea de a solicita primăriilor aplicarea planului de combatere a țânțarilor, astfel încât să fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor din specia Aedes albopictus, intensificarea măsurilor de desțânțărizare în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor etc., depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import", se precizează într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ce este virusul Zika

Potrivit OMS, Zika este un virus identificat pentru prima dată în 1947 în Africa, care în prezent se răspândește cu repeziciune în cele două Americi.

Manifestându-se ca o simplă răceală sau, în multe cazuri, deloc, virusul afectează fetușii, țări din America de Sud și Centrală, precum Brazilia, Columbia sau Salvador recomandând chiar femeilor să nu rămână însărcinate în următorii doi ani, pentru a evita nașterea unor copii cu tulburări neurologice sau microcefalie.

Zika este transmis prin mușcătura țânțarului Aedes albopictus și se răspândește cu repeziciune, însă nu se știe dacă și această specie de țânțari care se regăsește și în Europa poate fi purtătoare a virusului. Prof. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că, în acest moment, virusul Zika nu reprezintă o amenințare pentru România.

Cum se manifestă

În aproximativ 70 - 80% din cazuri, infecția cu virusul Zika trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contractează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră și dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupții cutanate sau dureri ale mușchilor și articulațiilor. Aceste simptome durează între două și șapte zile.

Îngrijorarea apare odată cu complicațiile acestei infecții, în special cele care vizează femeile însărcinate, virusul Zika fiind asociat unor afecțiuni neurologice și malformații ale fetușilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecției.

În Brazilia și în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor. În aceeași zonă, au fost semnalate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) și anomalii în dezvoltarea cerebrală la fetușii și nou-născuții mamelor care sunt sau rămân însărcinate în timpul epidemiilor de Zika și au contractat virusul.

„Expansiunea foarte rapidă a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populația este slab imunizată, este un subiect serios de îngrijorare, având în vedere în special legătura între o infecție în timpul sarcinii și copiii născuti cu un craniu mic", atrage atenția OMS.

Deocamdată, nu există tratament

În prezent, nu există medicamente sau vaccinuri împotriva virusului, bolnavilor recomandându-li-se să se hidrateze și să se odihnească. Medicația se reduce la clasicele pastile împotriva durerilor și febrei.

Institutul Butantan din Sao Paulo a început deja cercetările referitoare la acest virus și intenționează să creeze un vaccin împotriva Zika într-un timp record. Totuși, cercetătorii au avertizat că acest demers poate dura de la 3 până la 5 ani.

Totodată, reprezentanții a două companii farmaceutice din Marea Britanie și Franța au declarat că vor încerca să își folosească tehnologiile pentru a dezvolta un vaccin care să lupte împotriva acestei maladii, iar un grup de cercetători americani a descoperit că virusul Zika infectează celulele care formează scoarța cerebrală, afectând creșterea lor. Ei susțin că acesta este un pas important, dar care nu dovedește o posibilă legătură cu microcefalia.

Lasă un comentariu