Vicepreședintele CJ Mureș, Ovidiu Dancu, prezent la reuniunea Regiunii Centru

Distribuie pe:

La începutul acestei luni (3 martie 2016), la Alba Iulia, în prezența viceprim-ministrului Vasile Dâncu, ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și a Corinei Crețu, comisar european pentru politica regională, s-a desfășurat reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Centru. În același timp, la București, s-a desfășurat conferința de evaluare a impactului Programului Operațional Regional - Regio 2007 - 2013.

La reuniunea de la Alba Iulia, județul Mureș a fost reprezentat de domnul Ovidiu Dancu, președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Centrul Transilvania" și vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș.

Reprezentanții administrațiilor publice locale (APL) și ai organizațiilor non-guvernamentale (ONG) din Regiunea Centru (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) au analizat rezultatele concrete atinse la nivel regional, prin absorbția fondurilor nerambursabile, și au discutat despre calendarul de lansare a apelurilor de noi proiecte finanțabile din fonduri europene.

În cadrul reuniunii, au fost dezbătute problemele întâmpinate în gestionarea proiectelor contractate în precedenta perioadă de programe, în vederea evitării repetării acestora în anii care vor urma, un alt aspect al întâlnirii constituindu-l pregătirea portofoliului de proiecte pentru preconizata lansare a apelurilor de proiecte în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 - 2020 al Regiunii Centru.

Conform calendarului orientativ al lansărilor de cereri de proiecte, în perioada imediat următoare, pentru POR 2014 - 2020, în scurt timp, se va lansa Axa prioritară 6, care vizează îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, până în 12 martie urmând să fie lansată Axa prioritară 3 - Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, iar între 14 - 18 martie va fi lansată Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, submăsura 5.2 pentru revitalizarea orașelor. Între 21 - 25 martie, va fi lansată submăsura 5.1 - Patrimoniu, urmând ca, între 28 martie și 1 aprilie, să fie lansată Axa prioritară 7 pentru diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, precum și Axa prioritară 2 pentru îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii.

Cei 40 de reprezentanți ai Regiunii Centru au apreciat că, în ansamblu, Programul Regio 2007 - 2013 a dus la creșterea calității vieții locuitorilor, prin studii naționale constatându-se că cetățenii din cele șase județe transilvănene se consideră bine informați în legătură cu finanțările care sprijină investițiile locale și regionale.

Pe de altă parte, cele peste 1.300 de proiecte gestionate de Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru la nivel regional și finanțate din fonduri europene (atât prin Programul Operațional 2007 - 2013, cât și prin Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice 2017 - 2013) au influențat în bine rezultatele studiilor de evaluare a impactului acestor finanțări asupra dezvoltării regionale în România.

„În cadrul acestei întâlniri, am dezbătut calendarul activităților pe care ni le-am propus pentru anul 2016. La nivel național, conform raportului de activitate, ocupăm unul dintre primele locuri în privința realizărilor concrete din proiecte, depășind gradul de absorbție de 80% pe care îl estimam. Vrem să învățăm din experiența derulată în gestionarea fondurilor din perioada precedentă și să accelerăm la maximum derularea viitoarelor proiecte. Am propus să devenim un pol de informare și de consiliere pentru a sprijini IMM-urile și să atragem investiții în Regiunea Centru. Concret, ne dorim să dezvoltăm proiecte de nivel regional cu mare relevanță, atât pentru publicul larg, cât și pentru concretizarea strategiilor de dezvoltare, în concordanță cu recomandările europene", a concluzionat domnul Simion Crețu, director general al ADR Centru. 

Lasă un comentariu