REDUCERILE ACORDATE PENSIONARILOR PENTRU TRANSPORTUL INTERN SUNT OBLIGATORII!

Distribuie pe:

Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei de Pensii Mureș

- Conform Legii nr. 147/2000, pensionarii beneficiază de reduceri cu 50% sau chiar de gratuitate pentru călătoriile pe calea ferată, cu mijloace auto sau navele la transportul intern în comun, între localități. De ce unii dintre transportatori nu recunosc aceste drepturi?

- Pensionarii din sistemul public de pensii, precum și pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază, anual, de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50%, precum și cu reducere totală (conform Decretului-lege nr. 189/2000) din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio (R) și trenuri interregio (IR), fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau navale de călători, clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localități.

Potrivit dispozițiilor Legii nr. 147/2000 (actualizată) privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, unitățile cu capital de stat, precum și societățile comerciale cu capital privat care efectuează transport public de călători între localități trebuie să dețină licență pentru această activitate și sunt obligate să asigure accesul pensionarilor la călătoriile simple gratuite sau cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R și trenuri interregio IR, fără regim de rezervare clasa a II-a, sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval.

- Cum se eliberează legitimațiile de călătorie?

- Eliberarea legitimațiilor de călătorie se realizează de către operatorii de transport feroviar, auto sau naval, în baza cuponului-talon prezentat de către pensionar (gratuit) sau a achitării costului biletului redus cu 50%. Pentru fiecare călătorie simplă, efectuată cu mijloace de transport auto sau cu navele de călători clasa a II-a, casierul sau vânzătorul de bilete care emite legitimația de călătorie gratuită sau cu reducere de 50% detașează câte un cupon-talon completat de către pensionar, garantează corectitudinea înscrierilor făcute prin aplicarea ștampilei, încasează 50% din contravaloarea transportului (dacă este cazul) și eliberează legitimația de călătorie.

Diferența dintre tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a și suma încasată de la pensionari se suportă din bugetul de stat, care se recuperează de agentul economic care a efectuat transportul. Un cupon-talon oferă dreptul la o singură călătorie, cu un singur operator de transport.

- Ce poate face pensionarul când îi este refuzată călătoria pe baza tichetului gratuit, eliberat conform Legii 189/2000?

- În cazul ivirii unor disfuncționalități privind distribuirea (sau nedistribuirea acestor taloane), pensionarii în cauză trebuie să sesizeze în scris casa județeană de pensii competentă, în funcție de domiciliul stabil.

Lasă un comentariu