Parteneriat pentru promovarea învățământului profesional

Distribuie pe:

Primăria municipiului Târgu-Mureș și Camera de Comerț și Industrie a Județului Mureș (CCI) își unesc eforturile, acționând împreună pentru revigorarea învățământului tehnic mureșean. „Industria, serviciile, transporturile, agricultura au nevoie de personal calificat, iar generația tânără de târgumureșeni trebuie să fie pregătită pentru a putea face față cu profesionalism, oriunde în lume, cerințelor de pe piața muncii", se arată într-o scrisoare comună, semnată de primarul municipiului, dr. Dorin Florea, și președintele CCI Mureș, Vasile Pop. Semnatarii îi invită pe reprezentanții categoriilor profesionale cu profil tehnic la o întâlnire pe această temă, programată pentru 16 martie. Invitația se adresează și agenților economici din municipiu a căror activitate este axată pe industria auto, confecții, cablaje, construcții, prelucrarea lemnului, alimentație publică, tuturor celor care pot împărtăși noilor generații din experiența lor în exercitarea acestor meserii.

 

Târgu-Mureș va avea City Manager

Legislativul local a aprobat, recent, înființarea funcției de administrator public (city manager) în cadrul Aparatului de specialitate al primarului municipiului Târgu-Mureș, precum și criteriile, procedurile și atribuțiile specifice. Potrivit legislației în vigoare, administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management, încheiat cu primarul, atribuții de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local. Totodată, primarul poate delega administratorului public calitatea de ordonator principal de credite. Ocuparea acestei funcții se face prin concurs organizat în condițiile prevederilor legale aplicabile personalului contractual.

 

Autospecială pentru… transplant de copaci

La inițiativa consilierului municipal Aurelian Sabău-Pop, Consiliul Local municipal a decis că, pe viitor, tăierea arborilor și arbuștilor din spațiile verzi aflate în proprietatea publică a municipiului va fi o soluție dispusă doar dacă nu este posibilă transplantarea lor. „În trecut au fost foarte multe situații în care au fost tăiați arbori în vederea extinderii infrastructurii rutiere a orașului, situații care au generat conflicte între cetățeni, asociațiile neguvernamentale, partidele politice și reprezentanții autorității locale, or, sunt foarte mulți pomi în oraș, care, dacă ar fi transplantați, ar fi salvați de la tăiere", a susținut inițiatorul proiectului. Acesta a propus, iar consilierii municipali au aprobat achiziționarea unei autospeciale, din fondul de rezervă al municipiului Târgu-Mureș, care să asigure transplantarea arborilor și arbuștilor, modificându-se, în mod corespunzător, Regulamentul de stabilire de măsuri unitare de organizare și asigurare a dezvoltării și întreținerii spațiilor verzi în municipiul Târgu-Mureș.

 

Reprezentanții Școlii Ardelene, în Cetatea Medievală

Consilierii locali târgumureșeni au aprobat amplasarea, în zona Cetății Medievale, a unei statui reprezentându-i pe cărturarii iluminiști Petru Maior, Gheorghe Șincai și Samuil Micu. „Pentru cultura noastră modernă, părinții fondatori au fost învățații Școlii Ardelene - Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu și alți cărturari ai Epocii Luminilor, care au intermediat, prin opera lor, contactul românilor cu marea cultură a Europei moderne. Învățații Școlii Ardelene au furnizat românilor fundamentele culturale ale regăsirii de sine ca popor, subliniind originea romană a poporului român și latinitatea limbii române. Considerăm că ridicarea unei statui în Târgu-Mureș ar reprezenta o reparație istorică, ar fi un gest de noblețe și recunoștință. Niciun mare oraș din Transilvania nu poartă atâtea amintiri legate de acești mari cărturari precum Târgu-Mureșul, un oraș al școlilor și al științei", se arată în expunerea de motive care a stat la baza adoptării acestei decizii, fundamentată pe un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

 

Lasă un comentariu