Dascăli mureșeni: MAN ZAHARIE

Distribuie pe:

S-a născut în comuna Hodac în ziua de 11 aprilie 1935. Tatăl, Florea, agricultor și muncitor forestier. Mama, Salomia, agricultoare, a născut nouă copii. Zaharia Man are doi copii. Rodica, angajată la Biroul Notarial din orașul Sovata, care în tinerețe a activat ca solistă de muzică populară a Ansamblului Folcloric ,,Ghiocelul". La toate concursurile la care a participat a obținut locul I, iar la unul și Marele premiu în anul 1987. Adriana, a urmat cursurile Facultății de Științe Economice, Cluj-Napoca. În prezent este director zonal la o Companie de călătorii din Cluj-Napoca. A fost membră a Asociației Artiștilor Plastici Mureș și a participat la numeroase expoziții de icoane pe sticlă și vitralii, la Reghin și Târgu-Mureș. Soția, Floarea, a participat la expoziții de artă populară la nivel local, județean și național, obținând numeroase premii.

Tânărul Zaharie Man, în perioada anilor 1942 - 1947, a urmat școala primară din Toaca, apoi clasele V-VIII în comuna Hodac, parcurgând zilnic 16 km tur-retur din satul Arșița la Hodac, pe jos.

În perioada anilor 1952 - 1954 a urmat cursurile Școlii Silvice din comuna Gurghiu. După absolvirea școlii silvice a fost repartizat și încadrat tehnician la Ocolul Silvic Grivița din Regiunea Vrancea. În anul 1955 a fost încorporat în armată.

După lăsarea la vatră, a urmat cursurile Liceului Teoretic din orașul Reghin, secția umană, astăzi Liceul Tehnologic ,,Petru Maior".

La 1 septembrie 1963 a fost încadrat profesor suplinitor la Școala Generală din Toaca, până la finele anului școlar 1966. Aici, lângă școala veche, împreună cu Sfatul Popular, a construit o sală mare în care se desfășurau activitățile Căminului cultural, spectacole de teatru, jocuri populare, baluri, și serbările școlare. Din anul 1962 a fost ales deputat și președintele Comisiei permanente de învățământ, cultură, sport și sănătate din cadrul Sfatului Popular Comunal Toaca, până la sfârșitul anului 1966. De asemenea, a fost ales și președinte al Asociației Sportive Toaca.

La Căminul Cultural din Toaca, în sala care s-a construit, a prezentat numeroase spectacole de teatru, muzică populară, a constituit o echipă de fluierași, o brigadă artistică, orchestră de muzică populară, organizând, duminica și în sărbători, jocul popular, atât în Căminul cultural, cât mai ales în aer liber. Ca dascăl, a organizat orele de sport în aer liber, chiar și în perioada de iarnă, școala nu dispunea de spații pentru sport. A predat și desen, organizând expoziții și concursuri pentru elevi.

La finalul anului de învățământ 1965-1966, s-a înscris la un concurs pentru postul de secretar al Sfatului Popular Toaca, și a fost trimis la cursuri de zi la Cluj, pentru o perioadă de 6 luni.

După absolvirea unor cursuri, a ocupat postul de metodist principal la Casa Raională de Cultură din Reghin, funcție ce a îndeplinit-o până în iunie 1977. A îndrumat formațiile artistice de toate genurile care participau la concursuri, câștigând premii pe plan local, județean și republican. Numeroși soliști de muzică populară, ușoară sau simfonică au fost promovați în etapele finale republicane.

În calitate de metodist principal răspundea și de activitățile cultural-științifice ce se organizau la sediul instituției și în alte localități din fostul Raion Reghin.

Din iunie 1977 a ocupat postul de director la Clubul Tineretului din Reghin, unde, într-un timp relativ scurt, instituția devine un model de urmat pentru sistemul cultural-artistic. În anul 2002 devine Casă de Cultură a Tineretului, și va purta numele celui mai de seamă muzician și compozitor român, George Enescu. Una dintre cele mai însemnate manifestări inițiate și organizate de dascălul Zaharia Man a fost Festivalul Național de Muzică Populară ,,Flori de pe Mureș".

Presa vremii a scris în mai multe rânduri despre activitatea instituțiilor unde a funcționat dascălul Zaharia Man. Presa locală, județeană și națională, în care au apărut articole scrise de jurnaliști de seamă de la redacția ziarelor Steaua roșie, Cuvântul liber, Gazeta Reghinului, Revista Reghinul cultural, a relatat și evidențiat activitatea instituțiilor în care a activat. În domeniul graficii a organizat expoziții personale la Palatul Culturii din Târgu-Mureș și la Casa Tineretului din Reghin. A scris articole de specialitate, în presa locală și județeană. În presa centrală a avut publicate fotografii artistice.

Activitatea desfășurată de Zaharia Man, în cei 43 de ani, și de membrii familiei sale, în domeniul învățământului, artei și culturii tradiționale românești, a fost apreciată de cetățenii din Reghin și din comunele din zonă, precum și de Consiliul Local și de Primăria Orașului Reghin și de oficialitățile județene.

Lasă un comentariu