Inspecția tehnică pentru tractoare, suspendată până în 2018?!

Distribuie pe:

Într-un proiect de modificare a Ordonanței de Guvern (OG) nr. 21/2014 privind circulația pe drumurile publice, aflat spre adoptare în Parlament, se propune suspendarea obligativității efectuării inspecției tehnice obligatorii pentru tractoarele agricole și tractoare forestiere, până la începutul anului 2018!

„Prin OG nr. 21/2014 a fost instituită obligația efectuării inspecției tehnice periodice și pentru tractoarele agricole și forestiere, prevedere ce afectează o categorie restrânsă de utilizatori, în special agricultori din spațiul rural. Astfel, eliminându-se distincția între tractor folosit exclusiv în scopuri agricole, care nu era supus rigorilor inspecției tehnice, și tractorul rutier, care era destinat circulației pe drumurile publice, s-a ajuns la situația în care pentru noua categorie introdusă - tractoare agricole și forestiere - inspecția tehnică periodică să fie obligatorie.

Prin amendamentul propus se suspendă aplicarea prevederii introduse prin OG nr. 21/2014 până la 1 ianuarie 2018, timp în care autoritățile să identifice soluții în vederea dezvoltării unei rețele de drumuri vicinale pe care aceste vehicule să se deplaseze fără a fi sancționate. Menționăm că este vorba despre vehicule care se deplasează pe trasee scurte, între gospodării și exploatațiile agricole, sezonier în timpul campaniilor agricole.

Rațiunea emiterii OG nr. 21/2014 a fost transpunerea în legislația națională a prevederilor privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranță și a sistemelor de siguranță pentru copiii din vehicule, fapt ce nu justifică introducerea efectuării inspecției tehnice pentru tractoare agricole și forestiere", se arată în expunerea de motive.

Pentru a intra în vigoare, actul normativ are nevoie de aprobarea Camerei Deputaților (în Senat fiind adoptat anul trecut), de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial. Vom reveni.

 

Lasă un comentariu