Trădarea Securității în decembrie 1989

Distribuie pe:

Cartea cu acest titlu, a prof. univ. dr. Corvin Lupu de la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, a stârnit vii discuții, controverse și polemici încă de la apariția și lansarea ei, la finele anului trecut, autorul fiind „pus la zid" atât de foști ofițeri de Securitate de rang înalt, cât și de reprezentanți ai actualului CNSAS, ai SRI, de cercetători istorici ori simpli martori ai evenimentelor din decembrie 1989.

Titlul însuși, considerat „ambiguu" de unii, „comercial" de alții, i-a adus autorului critici necruțătoare, colonelul Filip Teodorescu, fostul locțiitor al șefului Direcției contraspionaj din Departamentul Securității Statului, cu misiune la Timișoara în 1989, afirmând, cu prilejul lansării cărții: „Aici văd că este vorba că Securitatea a trădat. Eu am crezut că Securitatea a fost trădată".

Controversatul volum a fost prezentat și la Târgu-Mureș, miercuri, 9 martie, în cadrul unei manifestări ce s-a desfășurat la Cercul Militar din municipiu, în prezența autorului și a prof. univ. dr. gl. bg. SRI (r) Cristian Troncotă, fost decan al Facultății de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații, membru al Societății de Științe Istorice din România. Gazdele evenimentului: prof. Nicolae Balint - moderatorul discuțiilor, dr. Monica Avram, director al Bibliotecii Județene Mureș, și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș.

„Miza" cărții, susținută atât de autor, Corvin Lupu, cât și de editor, Cristian Troncotă, este că evenimentele din decembrie 1989 au constituit o lovitură de stat pusă la cale și instrumentată de un grup de „conspiratori, trădători și puciști din cele mai înalte structuri ale Securității, Armatei și Partidului Comunist Român, în colaborare cu serviciile secrete străine, într-un război care nu era împotriva lui Ceaușescu, ci împotriva României". De altminteri, observa prof. dr. Cristian Troncotă, amestecul sovietic și implicarea trupelor KGB în lovitura de stat din decembrie 1989 sunt recunoscute atât de istoriografia americană, cât și de cea sovietică și basarabeană. Printre cei care încă se încăpățânează să nu recunoască acest adevăr se numără „autorul tezelor din decembrie" - fostul președinte Ion Iliescu. Or, precizează autorul, „când o armată străină se deplasează pe teritoriul unui alt stat, aceasta se numește invazie. Când armata străină rămâne timp îndelungat în țară, aceasta se numește ocupație străină. Când noua putere instalată în urma evenimentelor colaborează cu respectiva armată, acest lucru înseamnă trădare. Faptul că această ocupație are loc în mod acoperit, modern, fără să fie sesizată mulțimea din stradă, nu schimbă esența fenomenului".

Explicând sensul demersului său publicistic, dr. Corvin Lupu a ținut să precizeze că, deși titlul deranjează pe mulți, lucrarea nu are în vedere instituția Securității în ansamblul ei, cei care au trădat fiind unii dintre comandanții ei, care au orchestrat și dirijat cursul evenimentelor, în temeiul unor mai vechi înțelegeri și aranjamente cu Moscova și nu numai. „În ceea ce scriem despre trădarea comandanților Securității, cea mai mare parte din argumentație este însoțită și susținută de declarațiile unor cadre de Securitate, toți fiind ofițeri superiori și generali, declarații ale unor șefi ai structurilor naționale ale Securității, inclusiv ale gl.-ului Iulian Vlad, care a recunoscut că a trădat", susține autorul, subliniind că „orice lovitură de stat are la bază trădarea structurilor de securitate națională. A afirma că a fost lovitură de stat, dar Securitatea nu a trădat, sau că a fost și revoluție și lovitură de stat, sunt non-sensuri. Apoi, a spune că Securitatea nu a trădat și nici nu a reprimat, este un atentat la minima inteligență a opiniei publice... Autorii loviturii de stat au profitat de revolta populară și au lăsat mulțimea în stradă atâta timp cât au avut nevoie de ea, pentru ca, imediat după preluarea puterii, să se întoarcă împotriva ei prin fenomenul terorist-diversionist care i-a fugărit pe români din stradă la televizor, unde au fost manipulați și așezați pe șinele care-i duceau direct în brațele trădătorilor din FSN".

Și în cadrul manifestării de la Târgu-Mureș, ca și în alte orașe unde a fost prezentat, volumul a stârnit, după cum era de așteptat, reacții pro și contra, cu atât mai mult că în public s-au aflat foste cadre ale Securității, nemulțumite nu doar de titlul provocator, ci și de „exagerările" pe care le conține. Lucrarea, însă - remarca prof. univ. dr. Cornel Sigmirean - însoțită de o impresionantă listă bibliografică, aduce foarte multă informație, este una polemică, oferă multe răspunsuri, generează alte întrebări, furnizează cercetătorilor noi unghiuri și perspective de abordare, propune ipoteze menite a provoca o dezbatere publică nu numai asupra evenimentelor din decembrie 1989, ci și asupra destinului României, în ansamblu.

Lasă un comentariu