MITING ȘI MARȘ NEAUTORIZAT ORGANIZAT DE ASOCIAȚIA „SICULITAS"

Distribuie pe:

Ca și în anii precedenți, Asociația „Siculitas" a organizat un miting comemorativ la Monumentul secuilor martiri din cartierul „7 Noiembrie", pentru data de 10 martie a.c., cu începere de la ora 16, la care au participat circa 3.500 de persoane.

Mitingul comemorativ a fost, în realitate, un miting de protest pentru autonomie teritorială. Din relatările vorbitorilor am aflat cum că minoritatea maghiară și cea secuiască sunt lipsite de drepturi elementare, minoritarii maghiari sunt asupriți și militează pentru egalitate în drepturi cu populația română, majoritară, singura soluție viabilă fiind, în opinia vorbitorilor, autonomia Ținutului Secuiesc, un ținut cu o guvernare separată de România, cu buget propriu etc.

Despre cele discutate acolo vom reveni mai pe larg într-un număr al ziarului din săptămâna viitoare. La terminarea mitingului, Izsak Balazs, liderul Asociației „Siculitas", a cerut participanților să însoțească delegația până în fața Palatului Administrativ, pentru a înmâna prefectului Lucian Goga documentul intitulat „Manifest de ziua libertății secuiești".

În fața Prefecturii Tõkés László a ținut un discurs lung, ironic și incitator. Trebuie știut că marșul nu a primit autorizare. Amintim faptul că, cu prilejul aceleiași comemorări din anul 2014, în timpul marșului spre Prefectură, s-au petrecut incidente, în urma cărora persoane identificate ca fiind de naționalitate maghiară și aparținând formațiunilor extremiste „Jobbik" , „Garda Maghiară", sau Organizației celor 64 de Comitate-HVIM din Harghita și Covasna, au fost expulzate din țară și declarate indezirabile.

În anul 2015 Asociația „Siculitas" a primit autorizație pentru desfășurarea mitingului comemorativ la Monumentul secuilor martiri, dar nu a primit aprobare pentru desfășurarea marșului de la monument la Prefectură. Deoarece actul a fost atacat în instanță, până la soluționarea cazului printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, nu se poate acorda niciun aviz în acest sens. Adică, marșul manifestanților spre Prefectură nu a primit autorizare. Cu toate acestea, în cunoștință de cauză, Izsak Balazs a declarat că marșul secuilor va avea loc. S-a ținut de cuvânt, dovedind ca este mai presus de lege! Faptul îmbucurător este că evenimenteles-au petrecut fără incidente și s-au încheiat la ora 20.

Lasă un comentariu