La Galeria „Deisis" CRISTINA PETRIA ȘI „CEASUL (EI) DE FLORI"

Distribuie pe:

Cristina Petria s-a născut la 8 martie 1950, în localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu.

A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu", Facultatea de Desen, în 1973, și Facultatea de Muzeologie în 1982.

A realizat lucrări de artă decorativă și monumentală (frescă), pictură în ulei, acuarelă, tempera, pastel etc.

Prezentă în expoziții de grup în perioada 1963-2016 - peste 80 de participări, la Giurgiu, București, Ialomița, Târgu-Mureș. Expoziții personale de pictură la Teatrul „Ion Vasilescu", București, iunie 1982, Cercul Național Militar București, noiembrie 2000, de pictură și pastel la Casa de Cultură Nadeș, județul Mureș, iulie 2000, de pictură la Galeria „Unirea", împreună cu alți doi pictori profesioniști, la Galeria „Cuvântul liber", februarie 2003, la Galeria Bisericii Reformate Târgu-Mureș, martie - mai 2003, la Galeria „Izvorul", (Lunca, Mureș), septembrie-octombrie 2003, la Galeria B.C.R., Târgu-Mureș, noiembrie decembrie 2003 etc.

Are lucrări în colecții private din țară și străinătate (Germania, Franța, Canada, Statele Unite ale Americii, Israel, Belgia, Elveția și Japonia).

A participat în numeroase tabere de pictură la Sovata, Cund, Sângeorgiu de Mureș, Berghia, Mădăraș, Praid etc.

„Pictează cu multă dragoste și plăcere deosebită după natură, ceea ce o va propulsa ușor spre o pictură bună, sinceră și cu picioarele pe pământ". (Nicolae Blei)

„Am urmărit evoluția artistei Cristina Petria de-a lungul anilor și i-am remarcat calitățile de pictor adevărat". (Ștefan Pelmuș)

„Florile Cristinei Petria, asemeni celor pictate de Ștefan Luchian, de la care se revendică artista mureșeană, confirmă încă o dată adagiul latin ut pictura poesis, fiind nu doar purtătoare de simbol, ci având și încărcătură lirică. Cromatica uleiurilor Cristinei Petria are pregnanță și strălucire". 

Lasă un comentariu