Emisiune numismatică: 150 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ACADEMIEI ROMÂNE

Distribuie pe:

Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic, începând de luni, 14 martie 2016, un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din argint dedicate împlinirii a 150 de ani de la înființarea Academiei Române.

Aversul monedelor redă imaginea zeiței Minerva de pe emblema Academiei Române, suprapusă peste frontonul sediului Academiei din București și peste aula din incinta acestuia, stema României, inscripția „ROMANIA", valoarea nominală „100 LEI" (moneda din aur), „10 LEI" (moneda din argint) și „1 LEU" (moneda din tombac cuprat) și anul de emisiune „2016", iar reversul, comun tuturor monedelor, prezintă portretele membrilor fondatori ai Societății Academice Române și inscripțiile „ACADEMIA ROMANA" și „150 DE ANI DE LA INFIINTARE".

Caracteristicile tehnice și descrierea monedei din argint sunt similare celor aferente monedei din argint care intră în componența setului de trei monede.

Seturile de monede și monedele din argint vor fi însoțite de broșuri de prezentare, redactate în limbile română, engleză și franceză, broșurile incluzând certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României și casierului central.

Tirajul este de 150 de seturi și de 200 monede din argint, prețurile de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare) sunt de 1.970 de lei pentru setul de trei monede și de 330 de lei pentru o monedă separată din argint, iar lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. 

Lasă un comentariu