Un paradox: Sărăcim, dar… ne îngrășăm! Un sfert dintre români sunt obezi, iar jumătate supraponderali!

Distribuie pe:

Deși în urmă cu șapte ani, Organizația Mondială a Sănătății stabilise o strategie globală pentru sănătate alimentară, dietă și activități fizice, multe țări - între care și România - au lăsat aplicarea strategiei pe seama indivizilor și a organizațiilor non-guvernamentale. În plus, în cazul nostru, al României, lanțurile de restaurante fast-food prosperă, numai cele 65 de restaurante McDonald's din țară vânzând hamburgeri de 100 de milioane de euro anul trecut.

Cum pe acest fundal și activitățile sportive în școli sunt cvasi-ignorate, obezii s-au înmulțit îngrijorător. Studiile - inclusiv cel britanic publicat în revista medicală The Lancet - ne avertizează că, în 20 de ani, numărul obezilor (obezitatea fiind principala maladie a planetei) din țările dezvoltate și din unele țări în curs de dezvoltare se va dubla.

Ca să ne referim la noi, România a urcat anul trecut pe locul trei în Europa după procentul persoanelor supraponderale în totalul populației, după Grecia și Serbia. A urcat, deci, la 20 de poziții din 2003, când era pe locul 23! Alarmant! Iată, deci, că poți fi gras și fiind sărac. Datorită stilului de viață a obiceiului alimentar!

Lasă un comentariu