Tineri târgumureșeni în pelerinaj la Mănăstirea Nicula

Distribuie pe:

Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din Târgu-Mureș organizează o excursie la Mănăstirea Nicula, județul Cluj. Tinerii se pot ruga și închina la icoana făcătoare de minuni din această mănăstire. Transportul celor 50 de tineri este asigurat de Primăria municipiului Târgu-Mureș. Mulțumim domnului Claudiu Maior pentru implicarea în viața tinerilor.

Mănăstirea Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc - 1552; școală pentru „grija sufletelor și învățătura pruncilor" - 1659; centru de spiritualitate și cultură prin: Icoana făcătoare de minuni, pelerinaj și pictură pe sticlă - 1699.

Începând cu 15 februarie 1699, Nicula iese din anonimat, deve- nind unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului. Icoana ei, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod, în anul 1681, avea să plângă timp de 26 de zile, ca o prevestire a tristelor evenimente ce vor avea loc în jurul anului 1700, atât pentru viața monahală, cât și pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania. Din acest moment, Maica Domnului va deveni nădejdea izbăvirii din robie, boli și nevoi, credincioșii obișnuindu-se a veni în pelerinaj, an de an, pe jos, cu prapuri, cântând: „Am venit Măicuță să ne mai vedem, să-ți spunem necazul care-l mai avem!".

Anul 2001 marchează istoric Mânăstirea Nicula prin intervenția Arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, care rectitorește așezământul monahal, reorganizându-l urbanistic și, împreună cu obștea călugărească, demarând construcția de noi edificii: Biserică, Casă de creație, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric și Clopotniță. S-a reușit, până în prezent, edificarea Casei de creație, ce cuprinde reședința arhiepiscopului, biblioteca și atelierul de pictură. Biserica mănăstirii este în faza de finisaj, atât la lucrările interioare cât și exterioare, de asemenea, și Centrul de studii patristice.

Obștea de monahi, treizeci la număr, se nevoiește cu timp și fără timp, prin rugăciune și muncă, asemeni Maicii Sfinte, întru chemarea Mântuitorului Hristos: „Cel ce voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze!"

Lasă un comentariu