1 APRILIE DE-NTÂI MARTIE

Distribuie pe:

La citirea știrii, prima reacție a fost să mă uit în calendar. Da, era 1 martie, deci nu era vreo năstrușnicie de „Ziua Păcălelilor"! Armata bisericii a fost chemată la „arme" sub prestare de jurământ. Nu de la vlădică, dar până la opincă, lumea bisericii trebuie să depună jurământ de credință. Poate că femeile de serviciu, portarii, clopotarii, diecii etc. ar fi îndreptățiți să fie chemați să jure că nu... fură, ca să nu fie prinși cu ou-n buzunar și să fie duși la Sfatul popular. (Vă amintiți poezioara cu cățelușul cu părul creț și cu rața din coteț!) Dar și în cazul lor, e greu de înțeles de ce între justiția română și justiția divină, mai e nevoie de o justiție... în sutană!?

Așadar, o măsură care vine din niște constatări, ori e prezumție de vinovăție? Ce să fie, ce să fie? Poliția sau (arhi)episcopul?

Să-l pui pe un preot să jure că nu fură din bunurile bisericii mi se pare cel puțin caraghios, ridicol, ca și a-l pune pe acesta să jure că respectă „confidențialitatea sarcinilor de serviciu"! Mi-e imposibil de procesat o astfel de inițiativă! Ce-o fi vrând ea să însemne? Oare preoții nu au depus un jurământ de credință, de confidențialitate, de respectare a legilor divine și a celor pământești, atunci când au fost hirotoniți?! Ori acel jurământ e caduc și trebuie înnoit jurământul cu unul nou, care, cel puțin juridic, nu are nicio valoare și nu produce nicio consecință. Pentru fapte penale (furt!) există legi și instanțe. Sau poate că e nevoie de un stabor al preoților și noi n-am fost ținuți la curent cu această măsură?

Fără niciun jurământ, am primit cu toții, cei cu credință, lecția supremă a moralei creștine: cele zece porunci! Între care, firește, imperativul „Să nu furi!" Dacă tot e de scuipat în sân, ca să se păzească de Satana, atunci de ce nu ar fi puși preoții să jure de zece ori, că respectă Decalogul? (1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alți dumnezei afară de Mine. 2. Să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor. 3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert. 4. Adu-ți aminte de ziua Domnului și o cinstește. 5. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie și mulți ani să trăiești pe pământ. 6. Să nu ucizi. 7. Să nu fii desfrânat. 8. Să nu furi. 9. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău. 10. Să nu poftești nimic din ce este al aproapelui tău.) Sau s-a constatat că doar porunca a opta e încălcată de oamenii bisericii!?

De ce s-a inventat acest jurământ? Nu mai are stăpânirea încredere în preoțime? Există o cazuistică bogată și ea e... confidențială? Au fost protejați preoții până acum și n-au fost deconspirate faptele lor?

În plus, jurământul sună a încurajare a delațiunii, a turnătoriei. Toată lumea trebuie să pândească pe toată lumea, toată lumea trebuie să vâneze pe toată lumea.

N-am văzut jurământul, am auzit de el. Nu știu, cine constată încălcarea jurământului și cine/ce sancțiuni aplică.

Mă uit în calendar. E trecut de miezul nopții. Azi e deja 8 martie. Sunt prea obosit și nu văd bine? E 8 martie?! Ce bine-ar fi să fie 1 aprilie!

Lasă un comentariu