Adolescenții români își doresc să rămână în țară, fiind convinși că vor avea succes!

Distribuie pe:

Un studiu realizat de către agenția de cercetare Open-I Research, la inițiativa „Educația Azi", în rândul tinerilor români cu vârsta între 14 și 18 ani, arată că doar 16% dintre aceștia vor să emigreze, majoritatea (73%) dorindu-și să rămână în țară și să contribuie la schimbarea în bine a României.

„Mai mult de 73% dintre adolescenți își doresc foarte mult să contribuie, prin muncă, la schimbarea în bine a societății românești. Față de acum câțiva ani, observăm că adolescenții au o viziune mai optimistă asupra viitorului și sunt mai încrezători că pot contribui la schimbarea în bine a societății.

În acest studiu, am văzut că există un segment important de tineri care văd o legătură directă între eforturile lor și rezultatele obținute, care cred în importanța unei educații solide, care vor să aibă o viață cât mai activă și care se implică din ce în ce mai mult în activități extrașcolare", se arată în studiu.

Potrivit aceleiași surse, schimbarea de atitudine a tinerilor români este vizibilă și în contextul succesului profesional, studiul arătând că 84% dintre ei sunt convinși că pot primi recompense pe măsura eforturilor lor, iar 54% consideră că pot realiza ceea ce își propun fără nepotisme! Tot 85% dintre adolescenți consideră că educația joacă un rol central în viața lor și că reprezintă cea mai importantă bază pe care își pot construi succesul profesional.

Aproape toți tinerii (96%) își doresc vieți active și să se implice în activități care îi pasionează. În timpul liber, tinerilor le place să se implice în activități extrașcolare (39%), să practice un sport de care sunt pasionați (27%), să aibă activități artistice (25%), să facă voluntariat pentru diferite cauze sociale sau de protecție a mediului (23%) și să participe la olimpiade școlare (23%). În plus, o parte dintre ei au căutat moduri noi și moderne de a se exprima în mediul online, 13% dintre ei deținând un blog sau un canal de comunicare video de tip blog.

Adolescenții care au mai degrabă atitudini pozitive privind societatea și schimbarea acesteia provin din familii în care nu s-au întâmplat situații traumatice, precum divorț, asistarea la abuz fizic (verbal) sau alcoolismul unui părinte; părinții lor au relații bune, cu conflicte minore și rare, iar tatăl este implicat în relația cu ei.

*

Studiul s-a desfășurat în perioada septembrie - octombrie 2015 și a fost realizat pe un eșantion reprezentativ național urban de 357 de adolescenți.

Lasă un comentariu