Un 15 martie liniștit la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Mesajul evenimentelor organizate de partidele maghiare din Târgu-Mureș, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, zi în care, în urmă cu 168 de ani s-a declanșat Revoluția maghiară împotriva dominației habsburgice, a fost unul pacifist. Liderii maghiari au vorbit despre libertate, pace și unitate deși an de an organizează separat evenimente care marchează această zi importantă din istoria lor.

„Să fie pace, dorință și înțelegere"

Consiliul Național Maghiar din Transilvania a decis și în acest an să organizeze evenimentele dedicate Zilei maghiarilor la statuia poetului revoluționar Petõfi Sándor, personalitate marcantă care a formulat cele 12 puncte ale revoluției, printre care și cel care a fost motto-ul evenimentelor de ieri: „Să fie pace, dorință și înțelegere". „Noi în fiecare an venim aici, la statuia lui Petõfi Sándor. Și din ce motiv la Petõfi Sándor, pentru că el, propriu-zis fiind poet maghiar, a murit în cadrul acestei revoluții", a declarat Bereczki Ferenc, președintele PPMT Mureș. Consulul Ungariei la Miercurea Ciuc, Flender Gyöngyi, a citit mesajul premierului maghiar Orbán Viktor. „Ziua de 15 martie 1848 s-a scris cu litere roșii în istoria Ungariei. O națiune care a renăscut în această zi, care fără o armată combativă, fără o industrie adecvată și fără aliați puternici, încolțită din toate părțile, și-a luat în mâini propria soartă, încercând să învârtă roata istoriei". Cei care au mai luat cuvântul au vorbit despre aceeași unitate și dorință de libertate care trebuie să motiveze și tineretul de astăzi, cum i-a motivat pe tinerii revoluției. Evenimentul de la statuia poetului s-a încheiat cu depuneri de coroane și intonarea imnului național maghiar, respectiv imnului secuiesc.

La Secuii Martiri, mesaje de înțelegere și conviețuire

Monumentul Secuilor Martiri a fost locul central al evenimentelor organizate de UDMR. Și aici, cei care au luat cuvântul au vorbit despre ceea ce trebuie să învățăm despre revoluționarii care și-au vărsat sângele pentru libertate și unitate.

Subprefectul Nagy Zsigmond a citit mesajul premierului României, Dacian Cioloș, care a transmis un gând de respect și solidaritate: „Vom fi mereu preocupați ca maghiarii din România să trăiască aici în pace, armonie și colaborare și ne vom asigura că există cadru adecvat pentru păstrarea tradițiilor, culturii și limbii fiecărei minorități etnice pentru că minoritățile naționale, în general, și comunitatea maghiară, în particular, au reprezentat și reprezintă un izvor important de bogăție spirituală în România." A mai luat cuvântul viceprimarul municipiului Târgu-Mureș, Peti Andras, care a vorbit despre libertate. „M-am bucurat foarte tare că și generația tânără și-a manifestat interesul pentru această comemorare, deoarece pentru ei libertatea are o semnificație diferită față de ce simțeau revoluționarii pașoptiști. Ceea ce este foarte important este că doar împreună putem realiza aceste deziderate importante: să fim liberi, să fim liberi în gândire, să fim liberi în diferite acțiuni, să nu ne lăsăm influențați de factorii nocivi", a spus edilul local.

Lasă un comentariu