Viața unui cercetaș

Distribuie pe:

Ce frumoase sunt pe munți picioarele celui ce aduce vești bune, care vestește pacea, care vestește mântuirea, picioarele celui ce zice Sionului: „Dumnezeul tău împărățește!"

După ce s-a întors de pe front, invalid și veteran de război, Frătean Ioan, care a participat efectiv la luptele de la Oarba de Mureș și Luduș, s-a întors acasă, în comuna Suatu, județul Cluj, unde soția Maria i-a născut, în

9 iunie 1947, un băiat cu ochi albaștri, frumos la chip și ager la minte, pe CORNEL FRĂTEAN, devenit, de-a lungul timpului, colonel cercetaș.

A urmat școala primară și gimnazială în comuna Suatu și, fiind un elev inteligent, a fost selecționat pentru Liceul Militar „Ștefan cel Mare" Câmpulung Moldovenesc, promoția 1965, pe care îl termină cu calificativul „foarte bine". Apoi, este selecționat pentru Școala Militară Superioară de Ofițeri Infanterie „Nicolae Bălcescu" Sibiu, promoția decembrie 1968. Datorită meritelor deosebite obținute în cariera militară, este selecționat și absolvă cu calificativul „foarte bine" Academia Militară Generală, Facultatea de Arme Întrunite, secția comandă și stat major, promoția 1978. Nu încetează cu pregătirea militară și urmează cursurile de cercetare operativă prin parașutare, între septembrie 1969 și mai 1970. Apoi, curs de perfecționare comandanți de regimente, curs de limbi străine. Îndeplinește funcții de la comandant de pluton la comandant de unitate, în Unitatea Militară 01318 Târgu-Mureș.

Este avansat la gradul de colonel și promovat în funcții superioare în cadrul Diviziei 6 Tancuri „Horia, Cloșca și Crișan" - șeful cercetării la Divizia 6 Tancuri H.C.C. În anul 1990, este promovat în funcția de șef Secție Informații SRI a județului Mureș, iar ulterior - șeful Informațiilor al C.6A HCC Târgu-Mureș. Este decorat cu medalii și ordine ale Ministerului Apărării Naționale și ale președintelui României.

Se pensionează în anul 2000 și activează în viața civilă ca inspector documente secrete la STTM ROMGAZ Târgu-Mureș. De remarcat este faptul că a participat efectiv la evenimentele din 1989, unde, prin competența și inteligența care îl caracterizează, a făcut ca armata să fie aproape de populația mureșeană. Colonelul cercetaș Cornel Frătean a fost și este un ofițer capabil, cinstit, inteligent, bun comandant, știind întotdeauna să-și aleagă prietenii și dușmanii, a fost întotdeauna aproape de militari și nu a uitat de unde a plecat. Este căsătorit cu o doamnă inteligentă, iar în urma acestei iubiri a venit pe lume o fată frumoasă, care îl urmează pe tată în inteligență, ceea ce face ca astăzi să fie judecător la Comisia Judiciară București. Armata României s-a mândrit și se mândrește cu un asemenea ofițer superior, suflet de ostaș, cald, chip frumos, sărind întotdeauna în ajutorul camarazilor.

Îi doresc fericire și pensie lungă, alături de frumoasa și inteligenta lui soție și de fiica pe care o prețuiește.

Lasă un comentariu