Când averea-i dobândită prin infracțiuni… Doar lăsându-i fără bani, scăpăm de hoțomani!

Distribuie pe:

Vorba românului: până nu este prins, și hoțul este un om cinstit, ba, încă și arată cu degetul spre alții. Ne-a arătat-o, dacă mai era nevoie, și fostul edil-șef al Capitalei, Sorin Oprescu. Persoană care, înainte de a fi acuzată de atâtea… matrapazlâcuri, era, conform agențiilor de presă, dar și televiziunilor, creditată cu șanse mari de a fi reales în 2016 (unii, văzându-l, cândva, până și șef al statului!). Numai că acum…

…Dar ca el sunt atâția alți primari și alți demnitari, care fie au ajuns deja după gratii, fie sunt cercetați penal, pentru furturi din banii publici, ori pentru șpagă primită de la diverse societăți comerciale.

Scriind toate acestea, ne vine în minte o declarație mai veche a fostului președinte al României, Traian Băsescu - pe care am mai citat-o în comentariile noastre -, fost el însuși, la un moment dat (și, cine știe, poate, o mai fi?!), primar general al Bucureștiului. Întrebat, cândva, de ce românii sunt, în marea lor majoritate, săraci și există o discrepanță uriașă între cei doi poli (români superbogați și români supersăraci)?, acesta, răzând, ca de obicei, oferea un răspuns pe cât de cinic, pe atât de… halucinant: „că românii «de rând» trăiesc prost, deoarece România e săracă, atâta își poate permite".

…Da, pentru că s-a furat (se fură, încă) „pe rupte", iar sutele și sutele de milioane de euro, în loc să contribuie la susținerea spitalelor, școlilor ori la plata, cât de cât decentă a unor profesii, a pensionarilor și bugetarilor (cu salarii și pensii din care nu pot trăi de la o lună la alta) au ajuns în valizele, sacii și sacoșele umflate ale potentaților momentului! Aceasta explică de ce, același fost președinte - el însuși cu dosare penale - venea în fața noastră (cu tupeu-i cunoscut!), a românilor, cu o nouă găselniță, potrivit căreia „noțiunea de stat social e depășită; că statul nu-i dator să acorde asistență fiecărui cetățean". Dar, cu ce-i dator statul? Doar să fure, prin exponenții lui, să ia bani de la cetățean, dar nu și să-i dea înapoi ca atare, sub multiple forme de asistență socială?!

O întrebare: oare pentru guvernele de până acum, pentru cel care a fost președinte al României 10 ani, Constituția a devenit literă moartă, câtă vreme aceasta definește România ca „stat social" (art. 1/3)? Și că prin aceasta se încalcă, iresponsabil, nu doar Legea fundamentală, ci și Declarația Universală a Drepturilor Omului ori Tratatul de la Lisabona al UE?! Da, Constituția a devenit „literă moartă", întrucât mulți din potentații zilei s-au ghidat în goana după bani, după propriile legi. Bunăoară, fostul primar al Constanței - ca să dăm doar alt exemplu - Radu Mazăre, și-a obligat alegătorii să plătească o taxă record pe gunoi, de 10 lei pe lună, din care edilului i-ar fi revenit șapte milioane de euro! Altfel spus, lua mită și din gunoaie!

Pe de altă parte, cum să aibă România bani și pentru cetățeanul de rând, câtă vreme, aproximativ un miliard de euro a plătit Statul pentru fostele proprietăți confiscate de comuniști? Din moment ce cei mai mulți bani au ajuns în buzunarele unor cumpărători de drepturi litigioase care au avut profituri de o sută de ori în doar câteva luni? Și „exemplele" de acest gen ar putea continua.

De aceea, la ora actuală „curg" dosarele la DNA, reținerile, interceptările, declarațiile inculpaților și, pe ici, pe colo, postări pe Facebook. Toate, numai dezvăluiri. Dezvăluiri despre un sistem ca un cancer generalizat, în care șpăgile contează de la câteva milioane de euro în sus. Bani pentru partid. Bani pentru traiul luxos al unor miniștri, primari sau lideri de partid.

Acum, dar și în viitor, problema care se pune este confiscarea averilor marilor corupți. La in bilanț al instituției, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi declara că, pentru a realiza scopul legii penale, este important ca o persoană condamnată pentru corupție să nu îți păstreze averea dobândită prin infracțiuni. Și nu sunt bani deloc puțini. Dimpotrivă. „Hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA, în anul 2014, au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an", a declarat procurorul-șef al DNA. Prezent la acel bilanț al DNA, președintele României, Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că „Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opțională, iar gradul de 10% este inacceptabil".

Așadar, în momentul de față, Guvernul tehnocrat Cioloș, prin ANAF, instituția dedicată, ar trebui să recupereze la Bugetul de Stat 310.000.000 de euro, în urma unor sentințe definitive și irevocabile, pronunțate în dosare de corupție. Ideea de anticorupție, ar fi afectată, dacă banii furați de la contribuabili nu s-ar întoarce la ei. În plus, fenomenul corupției nu ar fi descurajat, dacă infractorii ar ști că, după câțiva ani de pușcărie, ar rămâne cu milioanele de euro furate de la stat.

Și ar mai fi o problemă: când și Parlamentul blochează, uneori, cercetările DNA - în cazul unor „aleși" corupți - oamenii, cetățenii acestei țări ar putea ajunge în situația în care să dezvolte chiar convingerea că e de preferat (Doamne, ferește! n.n.) un sistem totalitar, numai pentru a avea parte de o răzbunare împotriva unei clase politice putrede! Împotriva hoților și șpăgarilor milionari.

Lasă un comentariu