BOLI GRAVE, DEPISTATE PRINTR-O SIMPLĂ ANALIZĂ ADN

Distribuie pe:

O echipă internațională de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, citată de descopera.ro, susține că un nou test destinat analizării ADN-ului eliberat în sânge de celulele moarte permite detectarea diabetului, sclerozei multiple, cancerului pancreatic și degenerării creierului, precum și a altor boli.

„Experimentele noastre clinice, efectuate pe 320 de pacienți, deschid drumul spre un nou instrument de diagnosticare, bazat pe semnătura genetică specifică a unor țesuturi ale căror celule mor ca urmare a unei patologii sau prin diverse traumatisme.

Acest procedeu poate indica stadiile incipiente ale unei boli, cum ar fi dezvoltarea unei tumori canceroase sau începutul unei boli autoimune sau neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, permite determinarea progresului unei boli, succesul unei terapii sau efectele sale toxice. Până în prezent, nu a fost posibil, fără o procedură invazivă, să se determine cărui organ aparțineau celulele moarte, însă acest nou test de sânge detectează țesuturile specifice în care celulele mor, prin combinarea a două principii biologice importante.

În primul rând, celulele pe cale de a muri eliberează fragmente de ADN în sânge, unde circulă o scurtă perioadă de timp. Al doilea principiu este acela că ADN-ul fiecărui tip de celulă are marca sa chimică unică, numită metilație, care este stabilă, atât în țesuturile normale, cât și în cele bolnave.

Noi am identificat din ce țesuturi din organism provin fragmentele de ADN care circulă în sânge, aceasta reprezentând o nouă metodă de detectare a celulelor moarte în țesuturi specifice și o abordare foarte promițătoare pentru diagnosticarea de boli.

Pe termen lung, ne propunem un nou test de sânge, capabil să detecteze prejudiciile din țesuturi, fără a suspecta că bolile afectează un anumit organ specific", explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu