URCATUL SCĂRILOR NE PĂSTREAZĂ CREIERUL TÂNĂR

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Universitatea Concordia din Montreal, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că nu doar învățatul continuu poate fi de ajutor pentru păstrarea tinereții creierului, ci și urcatul zilnic al scărilor.

„În studiul nostru, am examinat creierele a 331 de adulți, cu vârste cuprinse între 19 și 79 de ani, utilizând imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Scanările au permis măsurarea volumului de materie cenușie din creier, care scade pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Aceste rezultate au fost comparate cu numărul de etaje pe care îl urca fiecare participant și perioada în care a fost monitorizat.

Rezultatele experimentului au arătat că, în funcție de numărul de etaje urcate și de anii petrecuți la studiu, creierul persoanei rămâne mai tânăr, astfel încât am concluzionat: cu cât o persoană participă mai mulți ani la studiu, cu atât creierul ei rămâne mai tânăr, câștigul fiind și mai mare decât în cazul mișcării pe scări - 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat. Pe de altă parte, urcatul scărilor întinerește creierului cu 0,58 ani pentru fiecare două etaje urcate zilnic.

Cercetarea arată că educația și mișcarea fizică fac diferența în ceea ce privește vârsta cronologică și cea mentală și că oamenii pot face concret lucruri care să îi ajute să își păstreze creierul tânăr. În comparație cu multe alte feluri de activitate fizică, urcatul scărilor este un lucru pe care multe persoane în vârstă îl pot face zilnic.

Rezultatul studiului este încurajator, acesta demonstrând că o activitate simplă cum este urcatul scărilor poate avea un impact imens asupra sănătății mentale", explică oamenii de știință canadieni. 

Lasă un comentariu