ÎN CAZ DE ADOPȚIE, CONCEDIU DE ACOMODARE ȘI INDEMNIZAȚIE LUNARĂ!

Distribuie pe:

Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției a fost, recent, modificată, în sensul că persoanele angajate care doresc să adopte un copil vor beneficia de concediu de acomodare, cu o durată maximă de un an, perioadă pentru care vor primi, lunar, o indemnizație de 1.700 de lei.

Concediul de acomodare și indemnizația vor fi acordate la cererea persoanei îndreptățite, pentru adopția unui copil cu vârsta mai mare de doi ani.

Pentru drepturile persoanelor aflate în concediu de acomodare nu se vor datora impozit și contribuții sociale obligatorii, exceptând contribuția la sănătate, ce va fi plătită de autorități, iar perioada respectivă va fi asimilată stagiului de cotizare la obținerea indemnizațiilor pentru concediile medicale, pentru obținerea pensiei și pentru obținerea șomajului. În plus, perioada concediului de acomodare va fi considerată vechime în muncă, în serviciu și în specialitate.

De concediu de acomodare vor beneficia nu doar salariații, ci și persoanele care obțin venituri din activități independente sau din activități agricole. Angajatorii vor fi obligați să acorde concediul de acomodare, în caz contrar ei riscând amenzi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Concediul de acomodare și indemnizația lunară aferentă se vor putea acorda și persoanelor care au copii încredințați în vederea adopției la data intrării în vigoare a noii legi, adică la

patru luni de la publicarea în Monitorul Oficial, după ce actul normativ va fi promulgat de președintele țării. 

Lasă un comentariu