De ce nu se mai primesc dosare pentru renta viageră?

Distribuie pe:

Pe această cale adresăm parlamentarilor mureşeni rugămintea de a propune o iniţiativă legislativă pentru primirea de noi dosare la acordarea de rentă viageră cetăţenilor în vârstă care şi-au vândut terenul agricol sau la predat în arendă.

Le reamintim distinşilor parlamentari care ne reprezintă în forul legislativ, că Renta Viageră a fost inclusă în Legea nr.247/2005, apărută în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005. Având în vedere că Biroul judeţean de rentă viageră a trecut de la Agenţia Domeniului Statului la APIA, am sunat la APIA Mureş, unde o doamnă Şeulean, foarte amabilă, ne-a declarat că primesc banii cuveniţi doar deţinătorii de carnet de rentier eliberat până în 2007, an în care s-au oprit înscrierile de noi rentieri.

Pentru a veni în sprijinul parlamentarilor, facem următoarele precizări: Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile aflate în proprietatea sa, oferindu-i acestuia siguranţa unei surse de venit pe viaţă, garantate de stat. Renta viageră are scopul primordial de încurajare a vânzării sau arendării de pământ pentru concentrarea suprafeţelor agricole în exploataţii eficiente, o necesitate a modernizării agriculturii României şi a compatibilizării cu agricultura Uniunii Europene. Pot beneficia de rentă viageră, persoanele fizice de peste 62 de ani, care deţin în proprietate până la 10 ha de teren agricol şi care înstrăinează prin acte între vii sau arendează terenurile agricole, primind de la Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă carnetul de rentier agricol. Se pot înstrăina potrivit legii sau arenda numai terenurile care după 1990, nu au făcut obiectul altei înstrăinări. Rentierul agricol poate rămâne proprietar pe o suprafaţă de 0, 50 ha pentru folosinţă personală. Valoarea rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol înstrăinat şi a 50 euro pe an pentru fiecare hectar arendat. Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha, suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată. Renta agricolă viageră este personală, netransmisibilă şi încetează la data decesului rentierului agricol. Am lansat această provocare parlamentarilor mureşeni, deoarece sunt tot mai numeroşi proprietarii de terenuri agricole în vârstă, fără posibilităţi să-şi exploateze terenul deţinut, fiind obligaţi să-l înstrăineze sau să-l arendeze.

Lasă un comentariu