RENUNŢAREA BRUSCĂ LA FUMAT, CEA MAI EFICIENTĂ METODĂ

Distribuie pe:

Specialiştii de la Societatea Americană pentru Cancer, citaţi de descopera.ro, au concluzionat, în urma unui studiu, că soluţia cea mai eficientă pentru renunţarea la fumat este abandonarea bruscă a ţigărilor, nu treptat.

„Studiul nostru a fost efectuat pe 700 de persoane, în cazul cărora au fost comparate ratele de succes ale metodei bruşte comparativ cu cea treptată. După patru săptămâni, doar 39,2% dintre cei care au ales metoda treptată s-au lăsat de fumat, comparativ cu 49% dintre cei care au renunţat brusc la ţigări. După şase săptămâni, 15,5% dintre cei încadraţi în primul grup au reuşit să devină nefumători, în timp ce din cealaltă tabără 22% s-au obişnuit fără ţigări. Chiar dacă diferenţele nu sunt foarte mari, acestea sunt suficiente pentru a confirma ideea conform căreia metoda bruscă este mai eficientă.

De asemenea, alte studii arată că numai una din patru persoane care încearcă să se lase de fumat cu ajutorul tratamentelor medicamentoase reuşesc să renunţe la fumat pentru o perioadă de maxim şase luni, după care, mulţi dintre aceştia au recidivat. În ceea ce priveşte studiul clinic, în cazul participanţilor la studiu au fost identificate simptome de sevraj. Totodată, s-a dovedit şi că cei care aleg să se lase de fumat treptat nu sunt la fel de motivaţi să renunţe precum cei care hotărăsc să se lase brusc.

Adevărul este că programele care ajută persoanele să se lase de fumat treptat au rate de succes destul de mici, dar asta nu înseamnă că cei care recurg la această metodă trebuie descurajaţi. Succesul fiecărei persoane în parte depinde de autocontrol şi, dacă o persoană eşuează de mai multe ori, nu trebuie să se lase bătută, ci să încerce în continuare. Fiecare om poate învăţa din propriile greşeli şi se poate pregăti mult mai bine pentru momentele de slăbiciune care vin după această experienţă", explică oamenii de ştiinţă americani.

Tot în Statele Unite ale Americii, specialişti de la Institutul „Scripps" din California au creat un vaccin pentru a scădea efectul nicotinei asupra creierului, astfel încât fumătorii să renunţe mai uşor la această dependenţă.

Potrivit acestora, vaccinul creşte numărul de anticorpi care se ataşează de moleculele de nicotină, întârziindu-i efectele.

Lasă un comentariu