LA UNA DIN DOUĂ

Distribuie pe:

În ziua de miercuri, 23 martie a.c., de la ora 17, au fost programate două evenimente cultural cu desfășurare în locuri diferite. Pe de o parte, Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" filiala Mureș a organizat reuniunea culturală pe tema „Avram Iancu - cancelist la Târgu-Mureș", conferință susținută de Dimitrie Poptămaș, la sediul societății de la Casa Memorială „Avram Iancu", pe de alta, Asociația Culturală „Maris Dava" a lansat invitația pentru expunerea „Dacia-inima Europei", cu desfășurare la Cercul Militar al Casei Armatei. Se pare că nu există o bună sincronizare în planificarea calendaristică a evenimentelor culturale ale celor două societăți, situație care îi afectează în mod nedorit pe beneficiarii evenimentelor, aceștia având de a alege să participe la una din cele două evenimente. Dar poate că cineva este interesat de ambele subiecte, în consecință, se vede pus în situația de a renunța la unul. Organizatorii evenimentelor, în caz că ar acorda o mai mare importanță interesului general, nu s-ar mai produce suprapuneri. În sensul celor arătate, la începutul manifestării Asociației Culturale „Maris Dava"a solicitat cuvântul Emil Cecălăcean, care, fiind în asentimentul auditoriului, și-a exprimat nemulțumirea față de planificarea celor două manifestări în aceeași zi, la aceeași oră, în locuri diferite. Astfel că, domnia sa, renunțând la a participa la eveniment, a plecat la sediul societății „Avram Iancu" pentru a le transmite și lor aceeași nemulțumire. Și deoarece am consemnat în săptămâna trecută cele desfășurate la Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" din Târgu-Mureș, de această dată am ales să consemnăm ceea ce se petrece la evenimentul organizat la Cercul Militar.

În cadrul evenimentului, prof. dr. Dumitru Voicu a făcut o scurtă introducere la filmul documentar ce urma a fi proiectat, iar profesorul Simion Bui a prezentat o lucrare pe tema „Unirea Basarabiei cu România". Moderatorul evenimentului a fost prof. Ion Gîju, președintele societății, iar în încheiere, Mircea Dorin Istrate a lecturat două poezii din creația proprie. Partea tehnică audio-video a fost asigurată de Constantin Atănăsoaie.

Filmul documentar a fost al doilea episod din emisiunile TV intitulate „Conspirația tăcerii", cu titlul „Dacia-inima Europei", având ca protagonist pe prof. Gabriel Gheorghe, moderator, Emil Streinu. Din documentarul prezentat am aflat că oficialitățile române sunt parcă interesate să ascundă pe sub preș adevărata istorie a poporului român. Statul și poporul român este cea mai veche civilizație europeană, dar se pare că adevărul supără și generează speculații în istorie, precum o fac ungurii. De fapt, aflăm din documentar ca Ungaria a fost stat creat de catolicism pentru a forma un obstacol în expansiunea ortodoxismului în Europa. Un stat care s-a format, conform propriilor afirmații autorizate, prin seolul XVII, e.n. Se pare că istoricii românii sunt mult prea leneși de a scrie istoria românilor, fapt compensat de istoricii unguri care au scris nu mai puțin de 8 istorii ale românilor, evident, o istorie fabricată conform intereselor maghiare. Conform exemplificărilor din documentar, mai degrabă istoricii străini sunt cei care spun lucrurilor pe nume, uimiți nu numai de măreția istoriei adevărate a acestui neam, dar și pentru faptul că ceea ce se popularizează la noi despre propria noastră istorie este de fapt o manelizare. La fel se întâmplă și cu știința istoriei care se dorește a fi scoasă din studiul gimnazial și liceal, cu siguranță numai din dorința de a crește generații îndobitocite, ușor manipulabile de cei aflați la putere și la cheremul organizațiilor obscure, externe.

Lasă un comentariu