O ședință extraordinară a Consiliului Local Sighișoara, ratată din lipsă de cvorum

Distribuie pe:

Ședința Consiliului Local Sighișoara a avut pe ordinea de zi o informare cu privire la invitația de mediere promovată de SC Schuster Ecosal SRL, pe seama controalelor Administrației de Ape Bazinale de Apă Mureș și Gărzii de Mediu Mureș, și proiectul de hotărâre pentru aprobarea Regulamentul privind regimul finanțărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Sighișoara pentru activități nonprofit de interes local pe anul 2016. Ședința extraordinară, convocată pe 22 martie, din lipsă de cvorum, a fost amânată pentru altădată.

De la Ionel Gavrilă, interimarul primar al municipiului Sighișoara, am aflat că proiectul de hotărâre propus discutării și aprobării a fost inițiat cu aproape două săptămâni în urmă, după o dezbatere publică prealabilă. Potrivit primarului, „dacă erau 10 consilieri prezenți și cu drept de vot, acest proiect putea fi votat, știind cât este de necesar pentru activitățile culturale, pentru activitățile sportive, religioase, într-un cuvânt spus, pentru Sighișoara, motiv pentru care se va relua procedura de votare în ședința ordinară din 31 martie 2016. Fiecare zi pierdută costă".

Acesta a făcut apel consilierilor locali să participe la ședințe și să voteze în cunoștință de cauză proiectele care se pun pe ordinea de zi. În ședința din 31 martie anul curent, sunt cel puțin douăzeci de proiecte legate de Patrimoniu, care ar trebui votate. Legat de problema societății comerciale Schuster Ecosal, au fost aduse la cunoștință cele două rapoarte întocmite de Garda de Mediu, respectiv de Apele Române, rapoarte pe care primarul nu le-a semnat, datorită obiecțiunilor aduse la cunoștința celor care le-au întocmit. El are speranța intrării în normalitate, punând accent pe intenția de mediere, procedură inițiată de către cei de la Schuster Ecosal, concomitent cu demararea unor controale la depozitul ecologic de gunoi menajer, cu demararea procesului, care, după primar, în prima fază s-a pierdut pe formă nu pe fond.

Urmează ca în Consiliul Local să se exprime voința de a continua sau nu acest demers în instanță. Totul după inițierea și aprobarea unui proiect de hotărâre, în așa fel încât Consiliul Local să-și asume pașii de urmat în acest război al acuzelor. Se subliniază nevoia stringentă de transparență totală. Consiliul Local nu a aprobat ca acel gunoi menajer adus din te miri unde să fie depozitat la Sighișoara, decât numai gunoiul menajer din municipiul Sighișoara și cele 6-7 localități limitrofe orașului.

S-a aprobat depozitarea deșeurilor menajere pentru orașul Târgu-Mureș, în anul 2013, pentru șase luni de zile, în rest nu există nicio aprobare din partea Consiliului Local, deși în continuare se aduc deșeuri menajere din te miri ce oraș al țării. Potrivit primarului, stația de epurare nu este dată în funcțiune, în mod normal trebuia să funcționeze, acest lucru îngreunează întru câtva desfășurarea activității pe groapă, prilej de amenzi pentru cei ce vin în control.

Primarul Ionel Gavrilă se întreabă: „Nu știu de ce nici Garda de Mediu, nici Apele Române nu au luat măsuri la momentul potrivit, întrucât se cunoaște după lege că niciun kilogram de gunoi nu ar trebui depozitat fără perceperea taxei de Mediu, respectiv 80 lei /tona, taxă care, după Ministrul Mediului, se va dubla până la finele anului actual? Această taxă este introdusă pentru alinierea României la normele europene - deșeu zero - adică orice produs devenit deșeu să reintre în circuitul de refolosire și să redevină materie primă". Rata de reciclare a deșeurilor menajere este de până în 5%, România aflându-se pe ultimele locuri din Europa.

Printre altele, întrebându-l pe interimarul primar dacă participă la următoarele alegeri, acesta ne-a spus: „În principiu, vreau să îmi duc mandatul până la sfârșit, în următorul apropiat interval de timp mă voi hotărî dacă voi candida sau îi voi lăsa pe alții să lupte pentru scaunul de primar".

Lasă un comentariu