ȚELINA NE ÎNTĂREȘTE SISTEMUL IMUNITAR

Distribuie pe:

Nutriționiști din toată lumea, citați de descopera.ro, susțin că țelina, în afară de gustul deosebit, este o sursă importantă de vitamine și minerale esențiale, bogată în acid folic și potasiu, dar și în vitamina C, esențială pentru întărirea sistemului imunitar.

„Țelina facilitează eliminarea pietrelor din organism și tratează infecțiile urinare, grație proprietăților antiinflamatorii și diuretice. Cercetările noastre au demonstrat că țelina poate trata afecțiunile inflamatorii precum guta, artrita și reumatismul, datorită proprietăților antiinflamatorii. Pentru a ameliora simptomele neplăcute ale acestor afecțiuni, se recomandă să consumați un pahar de suc de țelină în fiecare zi.

Cel mai important compus al țelinei sunt luteolina (care reduce tensiunea arterială) și fenol-ftaleina (eficientă în relaxarea țesutului muscular din jurul arterelor și în reducerea colesterolului rău din organism). Pentru a ne bucura de aceste beneficii, medicii ne recomandă să consumăm cel puțin două tulpini de țelină în fiecare zi. În plus, compușii din țelină luptă împotrivă mai multor tipuri de cancer. Luteolina împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, iar poliacetilena detoxifiază întregul organism.

Dacă vrem să slăbim, trebuie neapărat să integrăm țelina în dietă. O tulpină de țelină nu are decât 15 calorii și de aceea putem mânca oricât de multă dorim, iar datorită conținutului ridicat de fibre ne vom simți sătuli mai mult timp.

Țelina este un diuretic natural puternic, grație conținutului ridicat de sodiu și potasiu, este eficientă în eliminarea substanțelor toxice din corp și în echilibrarea fluidelor, ameliorează simptomele neplăcute (balonarea, migrenenele și durerile abdominale), calmează sistemul nervos și îmbunătățește calitatea somnului, prin conținutul de magneziu, combate problema respirației urât mirositoare, favorizează digestia, protejează sănătatea oculară prin conținutul de vitamina A (o singură tulpină de țelină conține 10% din doza zilnică recomandată), are proprietăți antiîmbătrânire (fiind bogată în antioxidanți puternici, dar și în vitaminele A, C, E și nutrienți esențiali) și, nu în ultimul rând, crește libidoul (prin conținutul de androstenol și androstenon). 

Lasă un comentariu