Nichita Stănescu - o căsătorie ratată, VIA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

După cum se știe, Nichita Stănescu a fost căsătorit de trei ori, a avut nenumărate iubite, fiind mereu în căutarea perechii ideale.

S-a căsătorit la 19 ani, în 1951, cu Magdalena Petrescu, o căsătorie care a ținut un an, urmată de cea din 1962, cu Doina Ciurea, fosta iubită a lui Nicolae Labiș, o căsătorie de douăzeci de ani în acte, până în 1981, în realitate, cei doi erau separați deja după nu foarte mulți ani. În 1982 s-a căsătorit cu Tudorița Tărâță, viitoarea Dora Stănescu, cu care a trăit ultimii ani de viață. Dora avea 22 de ani când l-a cunoscut pe Nichita, care avea 45 de ani.

Marea iubire a lui Nichita a fost însă poeta Gabriela Melinescu, cu care a fost împreună 10 ani, în timp ce era căsătorit cu Doina Ciurea. „Gabriela Melinescu, ar putea reprezenta, cel puțin pentru o lungă perioadă, tipul de femeie ideală, de iubită și deopotrivă de muză" - afirmă pictorul Mihai Bandac, un apropiat al poetului, într-un interviu inedit, pentru Vatra veche.

În același interviu cu Mihai Bandac, mai aflăm un lucru care dezvăluie o relație a lui Nichita Stănescu cu... Târgu-Mureșul: „Cu celebrul inspector peste culte de la Târgu-Mureș, inimosul colecționar Gheorghe David, bănuiesc că prieten cu dv., la inițiativa mea, cândva pe la sfârșitul anilor `70, aranjasem să ne găsească pe la o mănăstire din Munții Bistriței, câte o nevastă, desigur câte o călugăriță ardeleană, învățătoare obligatoriu, expresivă și virtuoasă și el să ne fie naș.

Nichita i se adresa cu dragoste și speranță ca atare: nașule, grăbește-te, că ne trece vremea. Nașul s-a dovedit a fi foarte serios, a găsit ce credea el că noi râvneam, a tratat cu stareța toate cele cuvenite și… Nichita nu a mai fost de găsit… Îl răpiseră niște așa-ziși admiratori și îl duseseră la Costinești… Nu făcea plajă, stătea în holul aglomerat al hotelului toată ziua, desigur cu un pahar în mână. O vară ratată. Altfel ar fi fost prin Munții Bistriței, la mănăstirile ce ne așteptau, la umbra stejarilor și brazilor și cine știe… Păcat, mare păcat".

(va urma)

Foto: cu Gabriela Melinescu

Lasă un comentariu