LA TÂRGU-MUREŞ A FOST REALIZATĂ UNIREA SIMBOLICĂ A BASARABIEI CU ROMÂNIA

Distribuie pe:

Duminică, 27 martie 2016, la 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Tg.-Mureş, în semn de solidaritate cu manifestaţiile unioniste din Basarabia din aceeaşi zi, s-a realizat reunirea simbolică a Basarabiei cu România în graniţele României adevărate, cele ale României Mari.

Pe platoul din Parcul Eroilor Români din Tg.-Mureş zeci de români inimoşi, de vârste şi profesiuni variate, de la cadre didactice la simpli muncitori, printre care şi români basarabeni studenţi şi absolvenţi ai universităţilor mureşene, au sărbătorit acest moment sacru pentru istoria neamului românesc într-un mod inedit: au recreat, prin aşezarea lor la faţa locului, conturul hărţii României întregi şi adevărate, harta care cuprinde teritoriile rupte brutal din trupul ţării şi zdro-bite sub şenilele sovietice în 1940: Basarabia şi Bucovina de Nord.

Iniţiatorii şi organizatorii acestui eveniment au fost filialele celor mai active organizaţii cultural-patriotice şi de atitudine civică din judeţul Mureş: Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu", ASTRA (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român), Asociaţia Culturală „Maris Dava", Organizaţia de liceeni „Dacii Liberi" şi „Noua Dreaptă".

La deschiderea activităţii, din partea organizatorilor, au vorbit tinerii Marius Moldovan, care a prezentat motivul istoric şi simbolic al desfăşurării acestei manifestaţii şi Dragoş Burghelia, care a dat citire „Actului Unirii" Basarabiei cu România, semnat la 27 martie 1918. După aceea s-a trecut la organizarea momentului „hărţii reîntregite", participanţii aşezându-se în jurul conturului schematic al hărţii României Mari, desenat pe asfaltul din Parcul Eroilor. Cu ajutorul unei autospeciale cu nacelă, acest moment simbolic a fost imortalizat foto-video de la înălţime, urmând ca, prin intermediul mass-media şi al reţelelor de socializare, aceste imagini să ajungă să fie văzute de românii de dincolo de Prut, din cea de-a doua Românie.

Dorinţa de reunificare naţională a fost exprimată şi prin scandarea câtorva slogane unioniste, precum: „Basarabia - pământ românesc", „Jos hotarul de la Prut!", „Unire!", „Basarabia e România", „România n-a avut graniţă pe Prut", „Noi suntem români, aici pe veci stăpâni!" sau „Tg.-Mureş - Chişinău, fraţi la bine şi la greu!"

De ce a avut loc această manifestaţie şi la Tg.-Mureş? Iată motivele: Municipiile Tg.-Mureş şi Chişinău sunt oraşe înfrăţite; La Chişinău există o bibliotecă cu numele „Târgu-Mureş"; La Tg.-Mureş există un bust al poetului basarabean Grigore Vieru, mare luptător pentru limba română şi reunificare; Sunt mulţi studenţi, absolvenţi şi comercianţi basarabeni în judeţul Mureş.

Este a şasea ediţie prin care Unirea Basarabiei cu România se sărbătoreşte la Tg-Mureş printr-o manifestaţie « de stradă » realizată de organizaţii formate din voluntari, independente de instituţiile publice locale. An de an aceasta se îmbunătăţeşte prin elemente de noutate şi, chiar dacă numărul participanţilor nu este întotdeauna foarte numeros, calitatea acesteia dă speranţa coalizării forţelor spre realizarea celui ce ar trebui să fie cel mai important obiectiv de politică externă al României pe termen scurt şi mediu: reunificarea celor două state româneşti România şi Republica Moldova.

Trăiască România: UNA, MARE, LIBERĂ! 

Lasă un comentariu