Săptămâna trecută (sâmbătă, 26 martie 2016), şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat efectuarea celui de-al patrulea transplant cardiac din acest an, în urma căruia viaţa unui timişorean de 46 de ani a fost salvată de cordul prelevat de la un alt timişorean, de 27 de ani, care şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier.
„Ne bucurăm să anunţăm că am efectuat cu succes o nouă intervenţie de transplant cardiac în centrul nostru, de la Târgu-Mureş. Este vorba despre un pacient în vârstă de 46 de ani, din Timişoara, aflat la capătul resurselor terapeutice şi biologice, aflat practic în stare extrem de avansată de insuficienţă cardiacă şi care a beneficiat de această operaţie ca o intervenţie salvatoare de viaţă. Suntem mulţumiţi de evoluţia pacientului. Cordul a fost prelevat, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, la Timişoara, de o echipă de medici condusă de dr. Opriş Cosmin, şi a fost adus la Târgu-Mureş în jurul orei 7, iar intervenţia a durat mai bine de 4 ore. Intervenţia s-a încheiat cu succes. Ne bucurăm că e al patrulea transplant din acest an, este o cifră care este expresia unei preocupări şi a unei performanţe medicale din centrul nostru. Dacă reuşim să menţinem acest ritm, sperăm să ajungem la peste 10 transplanturi în acest an. Ne-am bucura foarte mult, ţinând cont că pe lista de aşteptare sunt în acest moment în jur de 30 de pacienţi care aşteaptă un cord. Crescând numărul de intervenţii, avem resursa umană să le efectuăm şi sperăm să le oferim tuturor de pe lista scurtă o nouă şansă la viaţă", a declarat dr. Horaţiu Suciu.
„Dacă lucrurile decurg foarte bine, sperăm să se recupereze într-un ritm alert, având în vedere că este un pacient tânăr şi este într-o condiţie biologică rezonabilă. Noi, anesteziştii, suntem implicaţi în întreaga îngrijire peri-operatorie a pacientului (de la includerea pacienţilor pe listele de transplant şi la declararea priorităţilor, la îngrijirea în sala de operaţie, dar şi în îngrijirea postoperatorie).
După ce lucrurile se stabilizează, de obicei în ziua a 10-a până într-a 14-a după operaţie, îl predăm colegilor cardiologi, care îl urmăresc. Toate acestea sunt provocări, e al 6-lea transplant în 6 luni, al 4-lea în 3 luni, deci ritmul creşte", a subliniat dr. Sorin Paşcanu, şeful Secţiei de anestezie, din cadrul IUBCvT.