NOI BENEFICII SOCIALE PENTRU CEI MAI SĂRACI ROMÂNI

Distribuie pe:

În şedinţa de miercuri, 30 martie 2016, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind venitul minim de incluziune, act normativ care integrează ajutoarele sociale acordate familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate.

Primul tip de sprijin, denumit ajutor de incluziune, presupune un sprijin financiar variabil, în funcţie de venitul familiei.

Acesta se va acorda persoanelor sau familiilor care au un venit ajustat pe membru de familie de până la 260 de lei. În acest caz se va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferenţa dintre suma de 260 de lei pe membru de familie şi venitul realizat de familia respectivă, în fiecare lună.

Ajutorul de incluziune

Pentru a stimula încadrarea persoanelor apte pe piaţa muncii, acordarea ajutorului de incluziune este condiţionată şi de înscrierea la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în calitate de persoane în căutarea unui loc de muncă şi care nu au refuzat un loc de muncă ori de participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii.

Fac excepţie persoanele care asigură creşterea şi îngrijirea unuia sau mai multor copii în vârstă de până la 7 ani sau a unui copil în vârstă de până la 18 ani dacă are un handicap grav sau accentuat, îngrijirea uneia sau mai multor persoane cu handicap (dizabilitate gravă sau accentuată), a uneia sau mai multor persoane vârstnice dependente, urmează o formă de învăţământ, participă la programe de pregătire profesională sau este încadrată în muncă.

Pentru stimularea vieţii active şi a participării pe piaţa muncii, în situaţia în care unul sau mai mulţi membri ai familiei realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare, sau membrii familiei desfăşoară activităţi indepenedente ori agricole, 50% din totalitatea acestora, dar nu mai mult de 400 lei pe familie, nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor lunare ale familiei!

Sprijinul acordat familiilor cu copii

Pentru familiile cu venit net lunar ajustat de până la 260 de lei, pentru fiecare copil se va acorda câte 107 lei (maximum 428 de lei, pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii), în cazul familiei biparentale, şi câte 120 de lei (maximum 480 de lei, pentru familiile cu 4 sau mai mulţi copii) în cazul familiilor monoparentale.

Pentru venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil (maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii), în cazul familiilor biparentale, şi câte 100 de lei pentru fiecare copil (maximum 400 de lei pentru familiile cu 4 sau mai mulţi copii) în cazul familiilor monoparentale.

Pentru a încuraja participarea şcolară, acordarea acestui tip de sprijin va fi condiţionată de frecventarea cursurilor. În caz contrar, ajutorul se va reduce proporţional cu numărul de absenţe.

Suplimentul pentru locuire

Un alt tip de ajutor este suplimentul pentru locuire - ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Acesta se va acorda diferenţiat, în funcţie de tipul de combustibil utilizat: energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri.

Vor primi acest ajutor familiile care au un venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună. În medie, cei care se încălzesc cu lemne vor primi câte 64 de lei pe lună, în perioada rece, cei care se încălzesc cu gaze - 182 de lei pe lună, cei care folosesc energia electrică - 156 de lei, iar cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice - 178 de lei.

Unde se depun cererile

Pentru acordarea venitului minim de incluziune, cererile, declaraţiile şi documentele justificative se vor depune la primăria pe a cărei rază teritorială îşi au domiciliul titularii acestui drept.

Analiza, verificarea şi calcularea drepturilor se fac la nivelul agenţiei judeţene de protecţie şi inspecţie socială, iar monitorizarea procesului de stabilire şi plată a dreptului, a cazurilor de suspiciuni şi control - la nivelul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială.

 

Lasă un comentariu