Dascăli mureşeni: ANCA BACÂREA

Distribuie pe:

Cine nu şi-ar dori să aibă parte de urmaşi care să se nască sub o stea norocoasă? De un asemenea copil s-au bucurat Ana şi Virgil Fania, când la maternitatea din Târgu-Mureş li s-a născut o fată pe care au botezat-o Anca. A urmat clasele I - VIII la Şcoala generală nr. 7, apoi Liceul „Al. Papaiu-Ilarian", pe care l-a absolvit în anul 1996, iar din toamna aceluiaşi an a devenit studentă la Facultate de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie - pe care a absolvit-o în 2002.

În anul 2001 - s-a căsătorit cu Vladimir Constantin Bacârea, care i-a fost coleg de facultate şi care din anul 2015 a devenit profesor la prestigioasa universitate târgumureşeană unde şi Anca este conferenţiar.

În 2009, Anca Bacârea şi-a luat doctoratul în hematologie, titlul tezei sale fiind „Factori de prognostic în leucemia acută mieloidă". Merită a fi făcută menţiunea că a obţinut Diploma de doctor, Magna cum laudae, aprecierea deosebită fiind făcută de membrii comisiei de doctorat care s-a întrunit la UMF Târgu-Mureş. Anca Bacârea, începând cu luna ianuarie 2014 şi până în prezent, ocupă postul de medic primar în Medicina de laborator şi activează pe linie medicală de specialitate în cadrul Departamnetului de Hematologie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş; din octombrie 2009 şi până în prezent, în cadrul UMF, ocupă funcţia de şef lucrări la disciplina de Fiziopatologie, activând pe linie didactică şi de cercetare; în perioada februarie 2008 - septembrie 2009 o regăsim ca asistent universitar - disciplina Laborator Biochimie Clinică - în cadrul UMF, îndeplinind activităţi didactice şi de cercetare; în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, în intervalul de timp ianuarie 2004 - decembrie 2008, ocupa funcţia de medic rezident Medicină de Laborator; în perioada februarie 2005 - februarie 2008, în cadrul UMF, o regăsim în calitate de preparator - disciplina Laborator Biochimie Clinică. Stăpâneşte foarte bine limbile engleză şi franceză. Coordonează lucrări de licenţă, participă la examenele de admitere, începând cu 2009.

A absolvit două cursuri postuniversitare în anul 2012: ,,Cancerul pulmonar" şi ,,Provocări în diagnosticul tratamentul leucemiei acute mieloide în concordanţă cu noua clasificare OMS".

A publicat numeroase articole şi studii în Revista Română de Medicină de Laborator, precum şi în alte reviste de specialitate naţionale şi internaţionale.

În acest context, merită a fi menţionat şi faptul că soţul doamnei conf. univ. dr. Anca Bacârea, prof. univ. dr. Vladimir Constantin Bacârea, a organizat din partea UMF Târgu-Mureş pentru prima dată în istoria medicinei româneşti o Conferinţă a Societăţii Naţionale de Metodologie şi Statistică Medicală în zilele de 6-8 noiembrie 2015 la Târgu-Mureş, ocazie cu care a luat fiinţă această societate şi a fost ales preşedintele (primul) acestei societăţi, şi în afara participanţilor români - între care s-a numărat şi distinsa doamnă Anca - au mai sosit şi câţiva specialişti invitaţi, din Italia şi Elveţia.

 

Lasă un comentariu