Când joagăru-i „la putere"…

Distribuie pe:

Cum la noi, ca şi în alte domenii, legea este …interpretabilă, mânuitorii, ilegali, ai joagărului acţionează, precum, altădată, fanarioţii, în Codrii Vlăsiei. Iar, dacă sunt prinşi, nimic deosebit. Dovada. Din 25.000 de procese verbale întocmite de pădurari, doar două s-au soldat cu condamnări. De altfel, un studiu întocmit de World Wide Fund For Nature relevă că numai 60% dintre activităţi se desfăşoară în acord cu legislaţia în domeniu. Urmarea? Ţara noastră este singurul stat din Europa în care există un proces de deşertificare în plină desfăşurare, din cauza reducerii suprafeţei împădurite. Din păcate, la acest capitol, România se situează pe locul 13 în Europa, deşi, ca suprafaţă totală a ţării, ne putem mândri cu un fruntaş loc 7!

Fondul forestier ocupă în prezent 6,5 milioane hectare, cu 2,6% sub media europeană. Studiile de specialitate arată că, într-o ţară cu relieful şi clima României, terenurile împădurite ar trebui să ajungă la 40%-45% din suprafaţa totală a ţării, dar abia ajunge la 26 la sută!

Oare, hoţia din fire, chiar n-are lecuire?! Ne amintim că în perioada în care se purtau discuţii aprinse în jurul modificărilor aduse Codului silvic, un comentator declara, într-un ziar central, că: „Nici dacă Dumnezeu ne-ar scrie un Cod Silvic nou, nu s-ar stopa crima de mediu, cât timp criminalii sunt lăsaţi în pace, mafia extinzându-se în zona retrocedărilor". Mare păcat!

Lasă un comentariu