Tânăr de 18 ani, salvat prin transplat cardiac de specialiştii IUBCvT Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Duminică, 3 aprilie 2016, echipa condusă de dr. Horaţiu Suciu, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, a realizat al cincilea transplant cardiac din acest an, salvând viaţa unui tânăr în vârstă de 18 ani, din Vaslui.

În urma intervenţiei, care a durat în jur de 5 ore, tânărul Alexandru Adrian Pop, care a mai fost programat de încă trei ori pentru a primi o inimă nouă, însă a întâmpinat probleme de compatibilitate, a primit un nou cord, provenit de la un alt tânăr, de 22 de ani, din Oradea, care a suferit un accident rutier.

„Am efectuat spre dimineaţă o intervenţie de transplant cardiac la un pacient de 18 ani, din judeţul Vaslui, un tânăr aflat în stare avansată de insuficienţă cardiacă, practic un tânăr aflat la capătul resurselor biologice. Intervenţia a fost într-adevăr salvatoare de viaţă la propriu, pentru că, la începutul intervenţiei chirurgicale, în timpul manevrelor de iniţiere a intervenţiei, inima era epuizată complet.

Din fericire, a fost disponibil un cord foarte bun, prelevat de o echipă de medici din institutul nostru, de la Oradea. Cordul a venit în jur de ora 4 în clinică în stare foarte bună, intervenţia s-a încheiat şi suntem mulţumiţi de rezultate. Suntem foarte bucuroşi că de data aceasta am putut să îl transplantăm şi, în acest fel, viaţa i-a fost salvată.

Doresc să mulţumesc şi să subliniez gestul de nobleţe al părinţilor donatorului, un tânăr de 22 de ani, din Oradea, victima unui accident rutier. Părinţii au înţeles că prin acest gest nobil au salvat viaţa unui tânăr de 18 ani. E drept că nimic nu poate să le aline suferinţa, dar poate că este un lucru bun că o parte din acest tânăr, inima, continuă să bată în pieptul unui tânăr de 18 ani", a declarat, pentru Agerpres, dr. Horaţiu Suciu. 

Lasă un comentariu